Köszöntjük a 90 éves Ferenczy Endréné Wendelin Lídiát!

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/03/06

 

Az Országos Széchényi Könyvtár szeretettel köszönti egykori munkatársát, Ferenczy Endréné Wendelin Lídiát, aki ma, 2023. március 6-án ünnepli 90. születésnapját!

Ferenczy Endréné Wendelin Lídia egyetemi tanulmányait 1956 júliusában az ELTE BTK könyvtár és kínai nyelv szakán végezte, majd az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa lett negyven éven keresztül.

Pályáját a Bibliográfiai Osztályon kezdte, majd az Olvasószolgálati és Tájékoztató Osztályon, illetve a Gyarapítási Osztályon dolgozott. Munkája során irányította az olvasó- és tájékoztató szolgálatot, a különgyűjteményeket és a műemlékkönyvtárakat is. Gyűjteményfejlesztési igazgató volt, amikor elvállalta a főigazgatói tanácsadói pozíciót, majd irányította a Gyarapítási Osztály, a Katalogizáló Osztály és a Szakozó Osztály működését. Szakmai kérdésekben hozott döntései nem csupán a nemzeti könyvtár magas színvonalú napi működésén hagytak nyomot; ugyanekkora alázattal és figyelemmel tekintett a tudomány felé, amelyet önálló és társszerzős bibliográfiái is bizonyítanak.  Kutatásai főképp az olvasószolgálatot érintették, azon belül is a kutatás és a tájékoztatás összefüggéseit.

1995-ös nyugdíjazása után is fontos szerepet vállalt a könyvtár életében. Hosszú szakmai pályája elismeréséül 2016-ban Bibliothecaria Emerita címet kapott.

Isten éltesse, sok boldogságot kívánunk születésnapja alkalmából!