Török könyvadomány az OSZK-nak

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/11/05

 

A Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium 2021. november 3-án ünnepélyes keretek között adta át könyvadományát a nemzeti könyvtár számára.   

Az ünnepélyes átadás előzménye, hogy 2019 őszén a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium 200 könyvet adományozott az OSZK „török sarka” számára. A „török sarok” egy nagyobb, átfogó elgondolás mentén jött létre 2017-ben, amelynek lényege, hogy a különböző nemzetközi delegációk által az Országos Széchényi Könyvtárnak ajándékozott dokumentumokat egy helyen gyűjtse az intézmény, s hogy az így gazdagodó nemzetközi szakirodalmi részleg kötetei az olvasók számára szabadpolcról hozzáférhetők legyenek. 

A 2019-es adomány ünnepélyes átadására az OSZK-ban zajló felújítási munkálatok és a koronavírus-helyzet miatt csak most, 2021. november 3-án kerülhetett sor Ahmet Akif Oktay nagykövet és Rózsa Dávid főigazgató jelenlétében. Az irodalmi és történelmi tárgyú ajándékkönyvek török, magyar és angol nyelvűek; Törökországból Magyarországra szállításukról a Turkish Airlines gondoskodott. 

Az eseményen török részről Ahmet Akif Oktay nagykövet, Erdinç Tunçbilek nagykövetségi munkatárs, Akın Çarkçı, a Turkish Airlines magyarországi képviseletének igazgatója, Mehmet Yıldız, az Anadolu Agency munkatársa és Mehmet Başaran, az Ihlas  Agency munkatársa,  míg a nemzeti könyvtár részéről Rózsa Dávid főigazgató, Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes, Kecskeméti Gergely információ- és tartalomszolgáltatási főosztályvezető, Lőrincz Katalin főigazgatói kabinetvezető és Konrád Eszter nemzetközi referens vett részt. 

Az esemény képekben