Zuckerberg úr, tiltakozunk a kultúra eltörlése ellen!

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/09/04

 

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Magyarország nemzeti könyvtára, az írott kulturális örökség őrzője és terjesztője 1802 óta. Online tartalomszolgáltatásaink nélkülözhetetlen források mindazok számára, akik ehhez az örökséghez hozzá kívánnak férni. Honlapunk és egyéb oldalaink ennek a kiemelt szerepnek megfelelően rendelkeznek a szükséges biztonsági tanúsítványokkal.

2023. szeptember 3-ára virradóra a Facebook közösségi oldal előzetes figyelmeztetés, felkészülési lehetőség és részletes magyarázat nélkül, kiberbiztonsági okokra hivatkozva az összes, oszk [pont] hu domain alá tartozó honlapra, tartalomszolgáltatásra mutató linket törölni kezdte intézményünk és több ezer felhasználó posztjaiból, hozzászólásaiból. Az „oszk [pont] hu” karakterláncot azóta leírni is tilos. Az OSZK-ra hivatkozni próbáló felhasználókat törléssel fenyegetik.

Tiltakozunk az írott nemzeti kultúra megőrzését végző intézményünk üzeneteinek cenzúrázása, olvasóink és követőink fenyegetése ellen; kérjük az OSZK feketelistázásának mielőbbi megszüntetését, a törlések felfüggesztését és a megcsonkított posztok visszaállítását!