Irodalmi Magazin 2020/4. Az ember tragédiája

Irodalmi Magazin 2020/4. Az ember tragédiája

Irodalmi Magazin 2020/4. Az ember tragédiája
Főszerkesztő: Kondor Péter János
OSZK–PIM-Magyar Napló Kiadó Kft., Budapest, 2020., 112 oldal
ISSN 2063-8019

1 590,- Ft
Kapható

Kedves Olvasó!

Az ember tragédiája az egyik legtöbb nyelvre lefordított és legjelentősebb nemzetközi sikert elért magyar irodaImi alkotás. A mű a lét értelmére vonatkozó dilemmára az ember történelmi drámájában keresi a végső választ, hogy végül végtelenné tegye magát a kérdést, új dimenziót nyitva ezáltal a válaszadás lehetőségének és felelősségének.

Összeállításunk célja egyfelől a műről felhalmozódott ismeretanyag keresztmetszetét adni, másfelől bemutatni a Tragédia-recepció meghatározó történéseit és tendenciáit, rákérdezve például arra, vajon mennyire befolyásolták olykor fikcionális elemek a mű életrajzi olvasatát.

Andor Csaba irodalomtörténésszel Madách Imre életművének gondozásáról, népszerűsítéséről illetve a Tragédia kiadástörténetéről, Visky András íróval, színházi teoretikussal Madách klasszikusának dramaturgiai kihívásairól s a mű időszerűségéről, Wenczel Imre magyar- és drámatanárral a Tragédia pedagógiájáról beszélgettünk, míg Bánki Éva író-irodalomtörténészt arról kérdeztük, vajon olvasható- e szerelmi történetként a mű.

Elemző írásokat közlünk többek között a Tragédia műfajáról, történelemszemléletéről, filozófiájáról, teológiájáról, mediális átváltozásairól, illetve illusztrációtörténetéről, valamint fordításairól és világirodalmi recepciójáról.

A mű számára legemlékezetesebb sorát kiemelve egy-egy író, költő, drámaíró, irodalomtörténész és rendező foglalta rövid esszébe gondolatait a Tragédiáról.

A lapszámot a műhöz kapcsolódó képzőművészeti alkotások, színházi és filmadaptációs jelenetképek, valamint díszlettervek illusztrálják.

Kondor Péter János

Irodalmi Magazin

A Magyar Napló és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában negyedévente megjelenő Irodalmi Magazin elsősorban a nagyközönségnek szánt, gazdagon illusztrált, több mint 100 oldalas kiadvány, de segédanyagként jól használható az oktatásban is. A számok tematikusak, mindig egy-egy klasszikus szerzőt, irodalomtörténeti korszakot vagy kulturális jelenséget ismerhet meg általuk az olvasó. A lap eddig kiadatlan szövegek megjelentetésén túl bizonyos művek újraolvasásának horizontját is képes jelentősen szélesíteni. Az első számokat Illyés Gyula, Márai Sándor, Gárdonyi Géza, Krúdy Gyula és Zrínyi Miklós alakjának szentelték a szerkesztők.