Todoreszku. Egy kivételes könyvtár kincsei

Todoreszku. Egy kivételes könyvtár kincsei

Todoreszku. Egy kivételes könyvtár kincsei
Szerkesztette: Varga Bernadett
Országos Széchényi Könyvtár, Bp., 2020., 248 old
ISBN 978-963-200-709-0

Nyelv: 
Magyar-angol-román
4 900,- Ft
Kapható

Kiadványunk a nagy gyűjtő és mecénás személyének, Dr. Todoreszku Gyulának (1866−1919) állít emléket halála után egy évszázaddal. Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor mellett Todoreszku a magyar nemzeti könyvtár egyik legjelentősebb adományozója, mintegy 3000 kötetes, felbecsülhetetlen értékű darabokban bővelkedő könyvtára 1920-ban került a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtárába. Az esemény 100. évfordulóján egy, az eddigi ismereteinket kiegészítő, a gyűjtemény sokrétűségét bemutatni igyekvő, magyar, román és angol nyelvű díszalbummal kívánunk tisztelegni egykori nagyra becsült igazgatónk emléke előtt, aki a román és a magyar kultúra írásos öröksége ápolásában kiemelkedő szerepet nyújtott.

Varga Bernadett és Nagy Levente – magyar és román nyelven is közreadott – írásai vezetik be az olvasót e kiemelkedő gyűjtemény világába. A két tanulmány közül az első a gyűjtőről, a gyűjtemény kialakulásáról, felépítéséről, valamint az adományozás utáni történetéről szól, a második pedig a gyűjtemény eddig ismeretlen román vonatkozásait vizsgálja, új bibliográfiai eredményeket közölve. A fényképekkel, képekkel, dokumentummásolatokkal is kísért tanulmányokat egy színes képes katalógus követi, amely válogatott tételekkel igyekszik megmutatni a Todoreszku-könyvtár kivételes gazdagságát. Ebben a részben a főként a régi nyomtatványokat tartalmazó gyűjtemény unikális könyvritkaságai, a magyar és a román művelődés-, irodalom-, egyház- és nyomdászattörténet fontos darabjai kerülnek bemutatásra, amelyeken keresztül az olvasó bepillantást nyerhet az egykori bibliotékába, ugyanakkor a gyűjtőszenvedély és a bibliofília varázslatos világába is.

A többnyelvű kötetet Varga Bernadett szerkesztette, a magyar és román nyelvű tanulmányokat angol nyelvű összefoglalók egészítik ki. Az értékes díszkötetet az ELTE Román Filológiai Tanszék és a Román Nagykövetség támogatásával jelentettük meg.

Kritikák, recenziók: