Isteni bölcsesség – isteni természet – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/02/21 - 2017/04/20

A Ritman Library művelődéstörténeti kiállítása az Országos Széchényi Könyvtárban

Februártól egyedülálló vándorkiállításnak ad otthont a nemzet könyvtára. A hermetikus filozófia irodalmának gyöngyszemei, 400 éves, klasszikus rózsakeresztes iratok kerülnek bemutatásra, melyek egykor a művelt európai világot „általános, világméretű reformációra” szólították fel. Ezeknek az iratoknak a hatalmas szellemi, spirituális impulzusa, üzenete nemcsak kitörölhetetlen nyomot hagyott Európa művelődéstörténetében, hanem gondolati mélységével és tisztaságával mindmáig töretlenül ható impulzusként van jelen kultúránkban.

A kiállításra kerülő anyag gondolatisága örök, egyetemes kérdésekre keresi a válaszokat - hogyan, milyen értékrendek mentén kell élnünk – és változnunk, úgy, hogy egy új élet-távlat bontakozhasson ki – velünk, bennünk és általunk.

A kiállításon bemutatandó anyag 400 év távlatából tekint vissza ránk; ezek a kérdések máig hordozzák aktualitásukat, s talán még most is, napjainkban is keressük rájuk a válaszokat. A vándorkiállítás Calw, Bázel, Amszterdam, London valamint Krakkó után érkezik Budapestre.
A kiállításhoz kapcsolódó konferencia 2017. február 18-án kerül megrendezésre az OSZK dísztermében.

„The greatness of the human mind

Az Isteni Bölcsesség – Isteni Természet, A Rózsakeresztes Kiáltványok üzenete a tizenhetedik század képi nyelvén elnevezésű vándorkiállítás a Ritman könyvtár kezdeményezésére jött létre, most hatodik alakalommal kerül megrendezésre az Országos Széchényi Könyvtárban, Budapesten. Ez a kiállítás és a kapcsolódó könyv, amely hét nyelven elérhető, a vizuális anyagok olyan rendkívül széles skálájára összpontosít, amelyek a Rózsakeresztes Kiáltványok szerzőinek közvetlen környezetében készültek. Ezek az alkotások tökéletes művészi kifejeződései annak a meggyőződésnek, hogy a Természet Könyvének vizsgálata szent cselekedet, és a teremtés maga az Isteni Bölcsesség bizonyítéka. Azaz azt mutatják be, hogy az inspirált alkotójuk hogyan fejezi ki a kapcsolatot Isten és a Természet, a makro- és mikrokozmosz között.”
Esther Ritman a kiállítás kurátora (Bibliotheca Philosophica Hermetica, The Ritman Library, Amsterdam)

Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F épület, 6. szinti Corvina terem
A kiállítás 2017. február 21 – április 20. között keddtől szombatig 10 és 18 óra között, belépőjeggyel látogatható.

Jegyárak: teljes árú: 800 Ft/fő; kedvezményes: 400 Ft/fő

 

A kiállítás plakátja

Bővebb információk a kiállításról (angol nyelven)