Szép Magyar Térkép 2015 – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/04/01 - 2016/04/30

 

1996-ban indult útjára az a verseny, melynek célja a magyar térképkultúra színvonalának emelése, és az igényesen kivitelezett térképek térhódításának elősegítése. Ennek érdekében az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszéke (korábban a Lázár deák Térképészeti Alapítvány) és az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára minden évben pályázatot hirdet a „Szép Magyar Térkép” cím elnyerésére.

A 15 pályázó által beküldött 29 pályaművet szakértőkből és laikusokból álló zsűri értékelte és díjazta, amelynek elnöke Káldos János, az Országos Széchényi Könyvtár általános főigazgató-helyettese volt. A benevezett térképekből megrendezett kiállítás a hazai térképkészítő szakma elmúlt évi terméséről nyújt átfogó képet a nagyközönség számára.

A kiállítással a kartográfiai műveket készítő cégek és szervezetek számára szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy ne csak a szakmai érdeklődők értesüljenek időről-időre az új fejleményekről.

Az idei évben a „Szép Magyar Térkép 2015” címmel meghirdetett pályázatra a készítők összesen 29 pályaművet neveztek, amelyek közül kettő digitális formában jelent meg. A versenyre beérkezett térképészeti alkotások jelentős része turisztikai célokat szolgál, főként a magyarországi természeti és történelmi értékeket mutatja be.

A Bíráló Bizottság nem tartotta indokoltnak kategóriák felállítását a pályaművek díjazásához. Az értékelés legfőképpen a tartalmi sajátosságok és az esztétikai megjelenés együttes figyelembevételével történt. Az első és második helyezett mellett a harmadik díjon két térkép osztozott. A zsűri további két alkotást dicséretben részesített.

A tárlat megnyitója és a díjátadás

A beküldött darabokból rendezett kiállítás 2016. április 1-től április 30-ig tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtár VI. emeleti Dísztermében, keddtől szombatig 10.00 és 18.00 között (a megnyitó ünnepség során ingyenesen). Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

A díjazott térképekről a Térképtár blogjában írunk bővebben.

Képes beszámoló a díjátadóról.