Weöres Sándor megzenésített versei – kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/10/16 - 2014/03/22

Nézze és hallgassa meg Weöres Sándor megzenésített verseit a nemzeti könyvtárban!

A költő születése 100. évfordulója alkalmából rendezett kamarakiállítás látogatói válogatást láthatnak olyan Weöres Sándor versek nyomán készült kompozíciókból, melyeknek kéziratait az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára őrzi. A nagyközönség számára kevéssé ismert alkotások: Kósa György, Maros Rudolf, Székely Endre, Takács Jenő művei mellett az érdeklődők megtekinthetik a korai megzenésítések egyik legnevezetesebb darabjának, Kodály Zoltán: Norvég leányok c. kompozíciójának eredeti partitúráját is.

A Zeneműtár előterében látható kiállításon bemutatjuk Weöres Sándor közelmúltban megtalált verskéziratát, valamint két rövid műfordítás-variánsát, melyeket Maros Rudolf zeneszerző számára készített. Ugyancsak először lesz látható egy 1940-es évek végén készült portrévázlat: Szervánszky Jenő festőművész ceruzarajza a költőről.

Látogatóink figyelmébe ajánljuk a kiállításhoz kapcsolódó és az olvasótermünkben meghallgatható zenei összeállításunkat. Ez a válogatás a vokális művek – versmegzenésítések – mellett néhány különleges kompozíciót is bemutat, többek között egy, a költő szavai nyomán létrejött elektronikus zenei alkotást is. A kiállítást rendezte és bemutatja: Kelemen Éva.

A kiállítás olvasónk számára ingyenes, a nem beiratkozott látogatók 400 Ft-os jegy ellenében tekinthetik meg 2014. március 22-ig a VI. emeleti Zeneműtárban.

Meghívó