KÖNYVTÁRLAT II/10.: „Testesűlt álom vala földi képem” – Weöres Sándor-est

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/06/20

Június 20-án Weöres Sándor-esttel folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi a nemzeti könyvtár Weöres Sándor centenáriumi éve.

A centenárium alkalmából szeptembertől Weöres Sándor és Illés Árpád barátságát bemutató kiállítás nyílik, illetve e köré építve a társművészetek, elsősorban a zene és a képzőművészet együttélésének, egymásra hatásának kérdéseit boncolgatják vendégeink pódiumbeszélgetések keretében.

Program

16.30 Bartal Mária irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója tart előadást a belső idő, a szubjektív időélmény kialakulásáról, „pillanat mely kilóg az időből” – a flow-élmény Weöres verseiben címmel.

Ezt követően két kortárs író, Térey János és Schein Gábor beszélget kötetlenül Weöres hatásáról, befolyásáról, életművének továbbéléséről, illetve utóéletéről.

18.10-től a Momentán Társulat RögvEst című produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők:
Momentán + Irodalom: Rendhagyó felolvasó est Weöres Sándor műveiből
A társulat tíz fiatalból álló kreatív csapat, amelynek tagjai az interaktív improvizációs színházat meghonosították Magyarországon. Ezen az estén ötvözik 12 éve játszott irodalmi sorozatuk, a „Kex és Tea” és a RögvEst című interaktív, a nézők ötleteire építő szórakoztató előadásuk elemeit. Nézőként megszólalni nem kötelező. De érdemes!

Az esthez tartozó, csak ezen a délutánon látható kamarakiállításhoz a könyvtár birtokában lévő Weöres-anyagból válogattunk: diafilm-érdekességektől kezdve kottákon át kéziratokig számos érdekességet mutatunk be.

Az esemény helyszíne a könyvtár hatodik emeleti Díszterme.
A teljes program ingyenes. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók. A program támogatója:

 

 

# KönyvTÁRlat