140 év – Álom a színpadon. Madách Imre: Az ember tragédiája 

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/06/24 - 2024/01/20

 

Kiállításunkon a Színháztörténeti és Zeneműtár színháztörténeti gyűjteményéből, valamint a Történeti Fénykép- és Interjútár mozgóképei közül mutatunk be néhány különösen érdekes dokumentumot Madách Imre születésének 200. és Az ember tragédiája színházi ősbemutatójának 140. évfordulója alkalmából.

 

Az időszaki kiállítás 2024. január 20-ig látogatható.

Nyitvatartás:

 • Kedd–csütörtök: 10.00–18.00
  Péntek: 10.00–19.00
  Pénztárzárás:
  Kedd–csütörtök: 17.00
  Péntek: 18.00

Helyszín: a Történeti Fénykép- és Videótár kutatóterme (VII. szint)

 

Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink számára az alábbi jegyárak érvényesek:

 • Teljes árú jegy: 1200 Ft
 • Kedvezményes (diák-, nyugdíjas-) jegy: 600 Ft
 • Családi jegy 4 főre: 3000 Ft
 • Családi jegy 3 főre: 2500 Ft

Olvasójeggyel rendelkező látogatóink ingyenesen tekinthetik meg a tárlatot.

 

A Tragédia színpadtörténetének kezdőpontjától (1883. szeptember 21.) indulva felsorakoztatjuk a 20. század első felének legizgalmasabb díszlet- és jelmezterveit, továbbá színházi fényképeit (1926, 1934, 1939).

 

Látogatóink rácsodálkozhatnak arra a színes és korszerű vizuális világra, amellyel Madách nagy filozofikus szövegét a rendezők és a tervezők korról korra színpadra álmodták. Bár Madách maga nem szánta drámakölteményét színházi bemutatásra, s a romantika előadási körülményei között nem is lett volna rá lehetőség, a később, az 1870-es évtized végén már nálunk is megjelenő illúziószínházi irányzat, valamint a színpadi világítás és az építészeti díszletezés technikája lehetővé tette egyebek mellett Az ember tragédiája színre állítását. Paulay Ede színigazgató-rendező vállalkozása úttörő és minden értelemben meghatározó volt mind a hazai színháztörténet, mind a rendezés, mind pedig a Madách-mű sorsát tekintve.

 

Azóta színházcsinálók generációit inspirálja az irodalmi szöveg, „kényszeríti” Madách a színpadi továbbgondolásra, megjelenítésre. Számos rendezőnk, tervezőnk „harcol” többször, többféle változatban a Tragédia előadásával. A látogatókat is együtt gondolkodásra, felfedezésre és emlékidézésre hívjuk a szerzőnk élete és világhírű, több mint negyven nyelvre lefordított műve színpadtörténetéből felvillantott néhány izgalmas momentum bemutatásával. Kiállításunk különböző technikai megoldásokkal vezeti be a közönséget Az ember tragédiája színháztörténetébe.

Digitálisan lapozhatják Paulay Ede rendezői példányát, szelfizhetnek az ősbemutató főszereplőivel, odaképzelhetik magukat Oláh Gusztáv Szegeden kivetített díszletei elé. A kiállítás helyszíne a Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme, ahol bepillanthatnak Madách Imre életébe, és böngészhetnek Az ember tragédiája alapján készült filmes feldolgozások között is.

 

Videó a kiállításról

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

140 éves Az ember tragédiája – 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész, 6. rész, 7. rész

 

Költő árnyékban

Az ember tragédiája szinoptikus kritikai kiadása a MEK-ben!

Az első Éva és az első Mirigy

A színpad varázslója