„404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” videókonferencia és workshop – 2020

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/12/02

2020. december 2-án negyedik alkalommal tartjuk meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) webarchiválással foglalkozó rendezvényét, amelyet a járványhelyzetre való tekintettel az interneten, a Teams alkalmazáson keresztül követhetnek az érdeklődők.

Az idei konferencia fő témája az intézmények közötti munkamegosztás lehetősége, amelyre jó példát szolgáltatott a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) keretében 2019-ben kiírt és ez év tavaszán lezáruló pályázat. Ennek részeként az OSZK Webarchívuma tizenegy megyei hatókörű városi könyvtárral működött együtt a régióikban fontos webhelyek címének összegyűjtésében. A tervek szerint a jövőben ez a közös munka egyéb részfeladatokra is kiterjed majd (például minőség-ellenőrzés, metaadatolás), és további közgyűjtemények is bekapcsolódhatnak. Ugyancsak fontos cél az oktatási és a tudományos intézményekben a web megőrzésével kapcsolatos ismeretek terjesztése, mivel a tananyagokban és a szakirodalomban hivatkozott internetes források változékonysága, tünékenysége egyre nagyobb problémát jelent.

A téma iránt érdeklődők a fentieken túl képet kaphatnak az OSZK Webarchívum 2020. évi fejlesztéseiről, az elért eredményekről és a felmerülő technikai nehézségekről, valamint a formálódó szervezeti, infrastrukturális és jogi keretekről. A délutáni workshop során pedig olyan szoftvereket ismerhetnek meg, amelyekkel kisebb helyi webarchívumok is kialakíthatók.

A rendezvény programja

10.00 Köszöntő – Rózsa Dávid főigazgató, Országos Széchényi Könyvtár
10.10 Megnyitó – Dr. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
10.20 A webarchiválás jogi hátterének kialakítása – Szóllás Péter főosztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma
10.40 Az OSZK Webarchívumának újdonságai – Drótos László témafelelős, Országos Széchényi Könyvtár
11.10 Mi is az a KDS? – avagy a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiáról röviden – Maczelka Árpád projektkoordinátor, Országos Széchényi Könyvtár

11.30–11.40 Szünet

11.40 Együttműködési lehetőségek a KDS-K példáján keresztül – Visky Ákos László webkurátor, Országos Széchényi Könyvtár
12.00 Kapcsolódási pontok – webarchiválás és helyismeret a Bródy Sándor Könyvtár példáján keresztül – Szécsényi Orsolya helyismereti könyvtáros, Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
12.20 Beszélgetés az együttműködési lehetőségekről

12.50–13.30 Ebédszünet

13.30 Workshop: egyedi mentésekhez használható szoftverek kisebb helyi gyűjtemények számára – Drótos László

Ingyenes regisztráció az OSZK honlapján

A korábbi „404 Not Found” rendezvények anyaga az OSZK Webarchívum honlapján

Kapcsolati e-posta-cím: mia[kukac]mek.oszk.hu

A rendezvény plakátja