A FOLIO platform bemutatója

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/01/17

 

Tisztelt Könyvtáros Kollégák, meghívjuk Önöket a FOLIO napra: képzeljük el együtt a könytárak jövőjét!

2017-ben tovább folytatódik a 2015-ben megkezdett IKR bemutatósorozatunk. 2015 őszén úgy véltük, hogy bemutattuk az összes számbavehető nagy rendszert, de időközben az EBSCO kifejlesztette a FOLIO – The Future of Libraries is Open –  nyílt forráskódú integrált könyvtári platformot. E platform bemutatására készülünk 2017. január 17-én az OSZK dísztermében.

Többek között előadást tart:

  • Mark Denham, a könyvtári információs rendszerek vezetője, glasgow-i egyetem
  • Jakub Skoczen, rendszertervező és fejlesztő, Index Data
  • Christopher Spalding, VP, nyílt forráskódú platformok és közösségek, EBSCO információs szolgáltatások

Program:

8:30-9:30 Regisztráció

9:30 Üdvözlés, bevezető az integrált könyvtári platform bemutatóhoz

9:45 FOLIO, EBSCO, közösség és innováció – Christopher Spalding

10:30 FOLIO és a Glasgowi Egyetem – Mark Denham

11:30 FOLIO ütemterv, feljesztés és architektúra  – Jakub Skoczen

12:30 Ebédszünet

13:30 A FOLIO metaadatok, sémák és tárolás – Marc Johnson

14:30 A FOLIO témakörök kapcsán csoportos munka: World Cafe módszer alapján az adott témakörben rövid időszeletekben gondolatébresztők:

  • Kulcskérdések
  • Milyen lesz a jövő?
  • A nyílt forráskód kockázatai
  • A nyílt forráskód előnyei

15:30 A munkacsoportok beszámolói

Fórum, kérdések-válaszok

16:30 Záró megjegyzések – Christopher Spalding

A bemutató lezárása

Szeretettel várjuk rendezvényünkön!

Időpont: 2017. január 17., 9 és 17 óra között
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár díszterme,  Budavári Palota F. épület

1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6,
További információ: +36 (1) 224 37 57
A bemutató angol nyelvű, amelyen tolmácsolást nem biztosítunk. A bemutató ingyenes, de előzetes internetes regisztrációhoz kötött.

További információk a platformról a FOLIO honlapján  
A platform rövid áttekintése

 

Az Országos Széchényi Könyvtár kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy a lehető legmodernebb eszközökkel tegye elérhetővé az összegyűjtött kultúrkincset a legszélesebb közönség számára. Az OSZK integrált könytári rendszerének megújításakor olyan előremutató rendszerben gondolkodunk, amely különféle szinteken képes befogadni és integrálni más könyvtárak rendszereit, illetve képes a közös katalógus megvalósítására is. Az OSZK nemcsak digitális szolgáltatásait fogja modernizálni és bővíteni az elkövetkező két évben, hanem tudatosan keresi az együttműködés lehetőségeit más könyvtárakkal a gyűjtemények adatcseréje és integrálhatósága érdekében, valamint a közös platform közösen meghatározott létrehozása céljából. Több nagy könyvtár képviselői írták alá december elején azt a szándéknyilatkozatot az OSZK-ban, amely szerint egy közös, új generációs, felhő alapú könyvtári platformra való áttérés érdekében munkacsoportot hoznak létre, amely garantálja, hogy a megoldások megfelelnek majd az új rendszer irányába támasztott igényeknek. Ez az együttműködés nyitott azoknak a könyvtáraknak, amelyek ehhez a célhoz és a munkacsoporthoz csatlakozni kívánnak.

A könyvtárakkal való együttgondolkodás fontos további lépéseként meghívtuk a könyvtárak közötti együttműködés alapján kialakult  könyvtári szolgáltatási platform, a FOLIO közösségét (szervezőket, technikusokat), hogy a könytárak első kézből ismerhessék meg a legújabb fejlesztéseket, és be tudjanak kapcsolódni a folyamatokba.

Képzeljünk el egy olyan közösséget, amely együttesen dolgozik  azokon az új technológiákon, amelyek kielégítik az összes mai modern könyvtár egyedi funkcionális elvárásait, miközben a könyvtárak számára nyitva hagyja az utat a növekedés és a fejlődés irányába.

Az egy napos rendezvény idején párbeszédet folytatunk a FOLIO projektről, a lehetséges közösségi együttműködésről, egy olyan nyílt forráskódú platform kifejlesztéséért, amely képes a hagyományos könyvtárüzemeltetési funkciókat kiszolgálni, és lehetővé teszi az innovációt!

Találkozzanak a könyvtárostárosok, kutassuk közösen a könyvtártechnológia jövőjét!

Lendvay Miklós, e-szolgáltatási igazgató