Nyílt nap 2023. augusztus 20-án

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/08/20

 

2023. augusztus 20-án, az államalapítás és Szent István király ünnepe alkalmából a nemzeti könyvtár NYÍLT NAPOT rendez 10.00 és 17.30 között. 

Szeretettel várjuk a Várba az érdeklődőket, fedezzék fel csodálatos gyűjteményünket, rejtett raktárainkat, történelemről mesélő épületünket, unikális tárlatainkat, és élvezzék változatos, minden korosztályt megszólító programjainkat. 

A rendkívüli sikerre tekintettel ismét megnyitjuk a Múzeumok Éjszakájára kialakított szabadulószobát, ahonnan a menekülés csak a Széchényi-kóddal lehetséges, valamint az Ők is TREndben voltak című pop-up tárlatunkat, emellett megtekinthetik a Madách Imre születésének 200. évfordulója tiszteletére összeállított, november 30-áig látogatható kiállításunkat. A Madách-évfordulóhoz kapcsolódóan levetítjük Jankovics Marcell kivételes életművének egyik meghatározó darabját, Az ember tragédiája című, nagyszabású animációs filmet.

Látogatóink nemcsak az épületünket, a több millió dokumentumot őrző raktárainkat, kiállításainkat csodálhatják meg, hanem kreativitásukat is fejleszthetik a kézműves-foglalkozásokon, illetve a Gondosdesign óriási kirakóit kipróbálva. 

A külföldi érdeklődők angol nyelvű vezetésen ismerhetik meg az épület történetét.

Sétáljon fel a Várba, jöjjön el az Oroszlános udvarba, lépjen be a nemzeti könyvtár míves kapuján, és töltse nálunk, velünk a napot!

 

A KÖNYVTÁR MEGKÖZELÍTÉSE

Az Országos Széchényi Könyvtár a főváros I. kerületében, a Budavári Palota F épületében található. Főbejárata a Magyar Nemzeti Galéria és az OSZK közötti Oroszlános udvarból nyílik.

A főbejárat egy útvonalon közelíthető meg:

  • a Dózsa György térről gyalogosan, majd a Palota úton található lifteket használva,

PROGRAMJAINK

 

V. szint

 

SÉTA A NEMZETI KÖNYVTÁR ÉPÜLETÉBEN – Barangolás az egykori királyi palotában 

A másfél órás séta során kiválóan felkészült kollégáink végigvezetik a látogatókat az épület több mint 100 éves, viharos történetén, feltárva azon részeket is, amelyek a modern kulisszák mögött még őrzik a királyi palota emlékét.

Helyszín: V. szint, indulás a főlépcsőtől
Időtartam: 90 perc
Maximális létszám: 25 fő – regisztráció szükséges

A regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

Időpontok magyar nyelvű vezetéssel:

 

Guided tours are also available in English:
GUIDED BUILDING TOURS IN THE NATIONAL LIBRARY – Wandering in the Old Royal Palace 

During the one-hour tour, our expert staff will guide you through the building’s turbulent history of more than 100 years, revealing the parts of the castle that still preserve the memory of the Royal Palace behind the modern appearances. 

Location: 5th floor, main staircase
Duration: 60 minutes
Maximum number of participants: 25 people

Time:

  • 10.30–11.30  
  • 11.30–12.30  
  • 13.30–14.30
  • 14.30–15.30  
  • 15.30–16.30  
  • 16.30–17.30 

 

 

VÁRSÉTA – Állatábrázolások a Várban

A könyvtártól a Hess András térig tartó séta során a résztvevők a csoportvezető segítségével felfedezhetik a budai Vár címereiben és épületdíszeiben található állatábrázolásokat, illetve állatszobrokat. A vezetés során nemcsak az derül ki, hogy miről mesélnek, de az is, hogy miképp kapcsolódnak az OSZK-hoz. A résztvevők a séta végén egy rövid kvízzel próbára tehetik frissen szerzett tudásukat. 

Helyszín: V. szint, indulás a főlépcsőtől
Időtartam: 120 perc
Maximális létszám: 20 fő – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

 

RAKTÁRSÉTA – A több millió dokumentumot őrző, csak kivételes alkalmakkor megtekinthető rejtett raktárak felfedezése

Helyszín: V. szint, indulás a főlépcsőtől
Időtartam: 60 perc
Maximális létszám: 25 fő – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

 

ŐK IS TRendben VOLTAK – KIÁLLÍTÁS
Hogy mi a trend, mi az éppen követendő divat – legyen az például az öltözködés, a kikapcsolódás, a zene, az olvasmányaink, a technikai vívmányok használata –, hatással van a mindennapjainkra.  
Nem volt ez másként régen sem. De vajon hogyan néztek ki annak idején az influenszerek? Melyek voltak a menő zenék, mit játszottak az egykori híres kabarékban, mulatókban vagy bálokon, és hogyan lehetett bekerülni valakinek a táncrendjébe? Egyáltalán… mi az a táncrend? Könyvtárunk óriási gyűjteményéből a 16. századtól kezdődően válogattuk ki a témához kapcsolódó legszebb, legérdekesebb plakátokat, könyveket, egyéb dokumentumokat. 

Helyszín: V. szint, 516-os terem
A kiállítás egész nap látogatható a nyitvatartási időben, megtekintése a szakértő tárlatvezető magyarázatával együtt komplex élményt nyújt.

Tárlatvezetések
Helyszín: V. szint, 516-os terem
Időtartam: 30 perc
Maximális létszám: 15 fő – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

KÉZMŰVES-FOGLALKOZÁSOK

Helyszín: V. szint
Időtartam: folyamatos a nyitvatartási időben

Füzetkészítés 
Könyvtárunk a papírrestaurálás központja, restaurátorok képzőhelye, könyvkötő szakembereink olyan csodákra is képesek, mint a Pray-kódex Ferenc pápa számára készített díszmásolata kötésének és díszdobozának elkészítése. Ez alkalommal kicsiknek-nagyoknak mutatják meg, hogyan alkothatnak maguknak saját „minikönyvet”, amelynek borítóját szebbnél szebb mintás papírok közül választhatják ki. 

Kitűző- és hűtőmágnes-készítés 
Arany, lila, bordó vagy mintás? Számos gyönyörű motívum, köztük a könyvtár szépséges logója, egy kódex csatja ihlette ábra is választható a saját kezűleg elkészíthető kitűzőhöz vagy hűtőmágneshez. 

Könyvjelzőkészítés
A kisebbek rajzos, a nagyobbak kalligráfiával ékesített könyvjelzőket készíthetnek, amelyeket laminálhatnak, hogy tartósan megőrizhessék a saját alkotás és a nemzeti könyvtár emlékét.

 

VI. szint

 

SZÉCHÉNYI-KÓD – A SZABADULÓSZOBA
Fogytán a vizetek, a hírek is alig jutnak el hozzátok. Sikerült fedezékbe húzódnotok, de elegendő élelmet ott sem találtok. Kaptok egy üzenetet Széchényi Viktortól, mert az ő készletei még kitartanak. De hol keressétek őt?
1945 januárjában a Széchényiek közül huszonketten tartózkodtak a budai vár óvóhelyein Budapest ostroma során. Széchényi Viktor, a „család krónikása” naplóiból tudjuk, hogyan élték meg ezeket a heteket várbeli lakásuk pincéjében. Ismerjétek meg a történetüket, kutassatok korabeli források segítségével, hogy kiszabaduljatok, és eljussatok Széchényi Viktorhoz. A Széchényi-kód idén új formában várja az érdeklődőket.

A játékban való részvételt 14 éves kor felettieknek javasoljuk.

Helyszín: VI. szint, Corvina III. terem
Időtartam: 45 perc
Ideális létszám: 2–6 fő – regisztráció szükséges

Időpontok: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

 

AZ ELKEVEREDETT KÉZIRAT – VIRTUÁLIS SZABADULÓSZOBA 

Fikciós játékunkban elkeveredett egy értékes kézirat a könyvtárban. A revízió során kiderült, hogy nincs a helyén egy levél a Kézirattárban. Gyere, és segíts a könyvtárosoknak felderíteni, hogy hol lehet a kézirat!  Járd be a könyvtár virtuális tereit, oldd meg a feladatokat, és keresd meg az épületben, hová tűnt a féltve őrzött dokumentum!
A játék során megismerheted a könyvtár különböző osztályait, melyek a kéziratok feldolgozásával foglalkoznak, így végigkövetheted egy kézirat útját a könyvtárba kerülésétől, a feldolgozáson át, a digitális megjelenésekig. Ajánlott létszám 1–3 fő.

Helyszín: VI. szint, Corvina I. terem
Időtartam: 60 perc
Maximális létszám: csapatonként 3 fő – regisztráció szükséges

Időpontok:
Egy időpontra 2 csapat jelentkezhet. A regisztrációhoz, kérjük, kattintson a választott időpontra!

 

 

ÓRIÁS KIRAKÓK

A Gondosdesign által rendelkezésre bocsátott egyedi, különleges kirakókat minden korosztálynak érdemes kipróbálnia. A kisebb és nagyobb, akár 180 centiméter átmérőjű, esztétikus – például corvinaminta által ihletett, arab ornamentikát idéző vagy fraktálszerű – közösségi játékok többféleképpen megoldhatók, a résztvevők így saját kompozíciókat is készíthetnek. 

Helyszín: VI. szint
Időtartam: folyamatos a nyitvatartási időben

 

VII. szint

 

140 ÉV – ÁLOM A SZÍNPADON
Madách Imre: Az ember tragédiája – kiállítás

Tárlatunkon a Színháztörténeti és Zeneműtár színháztörténeti gyűjteményéből mutatunk be néhány különösen érdekes dokumentumot Madách Imre születésének 200. és színházi ősbemutatójának 140. évfordulója kapcsán. Az ember tragédiája színpadtörténetének kezdőpontjától (1883. szeptember 21.) indulva felsorakoztatjuk a 20. század első felének legizgalmasabb díszlet- és jelmezterveit, színházi fényképeit (1926, 1934, 1939), s a Nemzeti Színház 2002. március 15-i nyitó előadásának felvillantásával zárjuk a tablókat. 
Látogatóink rácsodálkozhatnak arra a színes és korszerű vizuális világra, amellyel Madách nagy filozofikus szövegét a rendezők és a tervezők korról korra színpadra álmodták. Bemutatónk különböző technikai megoldásokkal vezeti be a közönséget a Tragédia színháztörténetébe. Digitálisan lapozhatják Paulay Ede rendezőpéldányát, szelfizhetnek az ősbemutató Luciferével, odaképzelhetik magukat Oláh Gusztáv Szegeden kivetített díszletei elé. Böngészhetnek a Madách Imre életéről és Az ember tragédiája alapján készült filmes feldolgozások között is. 
A kiállításhoz kapcsolódóan a látogatók maguk is alkothatnak, megmutathatják, hogy ők milyen jelmezeket terveznének a Tragédiához. Az érdeklődőket egész nap szakértő kolléga várja és kalauzolja a tárlatban.

Helyszín: VII. szint, Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme
Időpont: folyamatos a nyitvatartási időben

Videoajánló: Augusztus 20-án várjuk a Madách Imre korszakos művének színházi bemutatóiról szóló tárlatunkra

 

FILMVETÍTÉS: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA – animációs film, 2011
Rendező: Jankovics Marcell; operatőr: Bacsó Zoltán; zene-összeállítás: Sáry László; szinkronhangok: Szilágyi Tibor, Usztics Mátyás, Bertalan Ágnes, Széles Tamás

Jankovics Marcell majdnem három évtizeden át készítette a rajzfilmet. 1983-ban írta meg a forgatókönyvet, majd a kilencvenes és kétezres években részletek jelentek meg önálló rövidfilmként. 2011-ben végül elkészült a teljes estés animáció, amelyben az emberiség különböző korszakaiban játszódó színek az adott kor jellemző művészeti stílusában jelenítik meg a történeteket.

Helyszín: VII. szint, Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme
Időtartam: 160 perc
Maximális létszám: 20 fő – regisztráció szükséges

Kezdési időpont: a regisztrációhoz, kérjük, kattintson az időpontra!