Sí’iták és aszaszinok – Előadás

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/10/11

 

Az Orientalisták az OSZK-ban című sorozat következő előadása október 11-én 17 órakor kezdődik. Vendégünk Dr. Hajnal István ny. habilitált egyetemi docens, aki Sí‘iták és aszaszinok címmel tart előadást.

Az előadás szinopszisa:

A nizári iszmáilik jelentős muszlim közösség, akik a középkori Európában aszaszinokként váltak ismertté. A keresztesek és krónikásaik, akik a 12. században a Levantén kerültek kapcsolatba velük, számos történetet hagyományoztak az utókorra az aszaszinok és vezetőjük, a Hegyi Öreg üzelmeiről.

Az iszmáilik mint a legjelentősebb síita ellenzéki mozgalom története a középkorba, a 8. század második felére nyúlik vissza. Ekképpen több mint 12 évszázados, eseményekben gazdag történelemmel rendelkeznek, amelynek során több irányzatra szakadtak szét.

A középkorban két alkalommal alapítottak saját államot, a fạ̣́timida kalifátust (909–1171) és a nizári államot (1091–1256). Ilymódon fontos szerepet játszottak a muszlim világ vallási, politikai és kulturális életében. Történetüket, hitelveiket évszázadokon át homály és titokzatosság vette körül, s a muszlimok többsége általános ellenséges érzületet táplált velük szemben.

Minden üldöztetés és történelmi megpróbáltatás ellenére az iszmáilik fennmaradtak, s napjainkban a világ sokféle térségében szétszóródva, de önazonosságukhoz, hagyományaikhoz erősen ragaszkodva, 25 országban sikeres és virágzó közösségként élnek, ami összetartásukról, rugalmasságukról és alkalmazkodóképességükről tanúskodik.

E téren különösen figyelemre méltóak azok a változások, amelyek közösségeikben jelenkori vallási-politikai vezetőjük, 49. imámjuk, Karím Aga Kán irányítása alatt bekövetkeztek, aki kiemelkedő muszlim államférfiként és reformerként reagált a gyorsan változó világ kihívásaira, és az évszázadok folyamán meggyengült nizári közösséget megerősítette, illetve megújította. S ez a folyamat mind a mai napig tart.

A rendezvény ingyenes.

Az esemény a Facebookon

Galéria

 

Orientalisták az OSZK-ban

A tavaly útjára indított, a magyar keletkutatást, annak különböző szakterületeit és eredményeit bemutató Orientalisták az OSZK-ban című kultúrtörténeti sorozat, szerkesztője Tüske László főigazgató, arabista a PPTE oktatója.

A havonta egyszer, szerdánként 17 órakor kezdődő előadások, beszélgetések és könyvbemutatók fő célja, hogy az érdeklődő nagyközönség is korszerű ismereteket szerezhessen a nemzetközi viszonylatban is jegyzett magyar kutatóktól – értesülve a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről és a kutatás legújabb eredményeiről.

Az őszi évad további előadásai

  • MAJOR BALÁZS: A keresztesek nyomában
    2017. november 8. szerda 17 óra
  • IVÁNYI TAMÁS: Misztikus Koránmagyarázatok
    2017. december 13. szerda 17 óra

A rendezvénysorozat plakátja

További infomáció: pr@oszk.hu


Az előadás videofelvétele

Képes beszámoló

Interjú az előadóval