Fényképtár

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A gyűjtemény jelenleg nem kutatható. Munkatársaink telefonon vagy emailen keresztül is szívesen adnak felvilágosítást.

Az Országos Széchényi Könyvtár legfiatalabb gyűjteménye a Fényképtár, 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a nemzeti könyvtár különböző gyűjteményeiben található fényképek megfelelő tárolását, feldolgozását és szolgáltatását biztosítsa.

Különösen értékes, feldolgozás alatt álló gyűjteményrész az I. világháború képanyaga, és Escher Károly fotóművész hagyatékának mintegy 38 000 negatívja.

A Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény adatbázisa az 1945-2000 között készült mintegy 1010 magyar játékfilm adatait s több mint 40.000 fotó digitális változatát tartalmazza. A felvételek között számos szempont szerint lehet keresni – s a felvételekből rendelni is lehet. A képekhez tartozó szöveges információk a filmek alkotóira és résztvevőire vonatkoznak. A képek itt érhetőek el: Filmfotóarchívum

A Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény  az OSZK és a Magyar Fotóművészek Szövetségének együttműködésével jött létre. Feladata a kortárs magyar fotóművészek alkotásainak gyűjtése és közkinccsé tétele az alkotók tevékenységére vonatkozó dokumentációval együtt.

A Diafilmgyűjtemény, melyet fénykép- és rajzgyűjtemény tesz teljesebbé igen nagyérdeklődésre tarthat számot a dia-mesefilmek mai reneszánszában.

A már feldolgozott anyag jelentős része elérhető a Magyar Digitiális Képkönyvtárban.