Hírek, sajtóközlemények

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/02/20
Zsupán Edina, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport munkatársa Évszázadokon átívelő filológia: Jankovich Miklós Curtius Rufus-kódexe címmel előadást  tart az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Intézetének „Nyitott Napok” című előadássorozata keretében, február 22-én, 17 órától.
Februártól egyedülálló vándorkiállításnak ad otthont a nemzet könyvtára. A hermetikus filozófia irodalmának gyöngyszemei, 400 éves, klasszikus rózsakeresztes iratok kerülnek bemutatásra, melyek egykor a művelt európai világot „általános, világméretű reformációra” szólították fel.
2017/02/09
Hermetikus reformáció alcímmel tudományos konferenciának adunk helyet február 18-án. A konferencia az amszterdami Ritman Könyvtár vándorkiállításához kapcsolódó rendezvény témája: Az alkímia, a mágia, a keresztény kabbala és a rózsakeresztesség szimbolikus nyelve.
Február 14-én, „Massenet és Magyarország” címmel új kamarakiállítás nyílik a Zeneműtár katalógusfolyosóján és olvasótermében. A kiállítás a főként operaszerzőként ismert francia zeneszerző műveinek hazai fogadtatás-, illetve előadástörténetét, emellett Massenet életének, gazdag életművének kevéssé ismert magyar vonatkozásait és kapcsolatait mutatja be.
2017/02/06
Életének 90. évében, 2017. január 30-án elhunyt egykori kollégánk, Zágonyi Ilona Sarolta.
2017/02/01
A 4. Uránia Filmnapokon látható magyar klasszikus filmek (Szerelem, Körhinta, Sirokkó) forgatásán készült standfotók a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény honlapján is megtalálhatók!
2017/02/01
Könyvtárunkban Orientalisták az OSZK-ban címmel a Kelet kultúráját bemutató előadássorozat indul. Első alkalommal az Iszlám Államról és az iszlamizmus eszmetörténeti, illetve geopolitikai aspektusairól szóló könyvek bemutatóira kerül sor. Az est házigazdája Tüske László főigazgató. "A nyugati szemüvegen át látott muzulmán világ, és a muzulmán szemüvegen át látott nyugati világ szinte teljesen nélkülözi a valóság megismerésének az igényét." Várjuk Önöket!  
2017/01/24
Február 16-án folytatódó kultúrtörténeti sorozatunkban ezúttal a magyar paraszti haj- és fejviselet néprajzi kérdéseit fogjuk körüljárni. Ezt követően hallhatnak a haj ihlette irodalmi és zenei műveket, végül egy ősnyomtatvány segítségével szót ejtünk Szent Ágnes vértanú legendája kapcsán a szentség jeleként szereplő hajról is. Várjuk Önöket!
2017/01/23
A napokban megjelent Tipográfia régtől fogva című kötetünket Nagyváradon mutatták be A magyar kultúra napján.
2017/01/23
A napi- és hetilapolvasó részleget 2017. január 24-től kezdve a Hírlapolvasóban vehetik igénybe olvasóink.
Tartalom átvétel