Külső adatbázisok

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Az Akadémiai Kiadó folyóiratai Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban. Bővebben

Az Akadémiai Kiadó szótárai  – Az ország legnagyobb és legrégibb szótárkiadójaként Magyarország leggazdagabb szótárkínálatát nyújtja. Bővebben

Akadémiai Kiadó MeRSZ Az AK MERSZ adatbázisa magyar nyelvű könyvcsomagokat tartalmaz. Bővebben

Arcanum ADT+  –  Arcanum Digitális Tudománytár
Az Arcanum Adatbázis Kft prémium szolgáltatása, amely Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa. Bővebben

Bibliotheca Eruditionis Művelődéstörténeti bibliográfiai keresőszolgáltatás. Bővebben

De Gruyter JournalsA De Gruyter kiadótól több, mint 900, magas impakt faktorú, minden kutatási területet lefedő folyóirat érhető el három hónapon át (áprilistól júniusig) könyvtárunk hálózatából. Az elérhető folyóiratok jegyzékét itt találják.

EBSCO Nemzetközi cikkek és tanulmányok. Bővebben

EMERALDHumán és társadalomtudományi területeket érintő angol nyelvű teljes szövegű periodika adatbázis.

GALE Literary SourcesA világon jelenleg a legnagyobb és legteljesebb irodalmi adatbázis-csomag. Az integrált kereső összesen 8 irodalmi adatbázist tartalmaz. Bővebben

Grove Music Online – Oxford Music Online. Bővebben

JSTOR Language and Literature csomagja. Digitális archívum, melyet tudósok, kutatók és diákok állítottak össze tudósoknak, kutatóknak és diákoknak. Bővebben

MATARKA Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa. Bővebben

MTI - Magyar Távirati Iroda Aktuális hírek és az aktuális események értelmezését segítő háttérarchívumok, szolgáltatások.

NAVA Nemzeti Audiovizuális Archívum. Bővebben

ProQuest Library ScienceA világ számos országának könyvtár- és információtudományi folyóiratait feldolgozó adatbázis.
2017. április 10-től 60 napon át próbahozzáférést kaptunk további Proquest adatbázisokhoz. Bővebben

 


 

 

Az Akadémiai Kiadó szótárai
A szolgáltatás az Akadémiai Kiadó Angol-magyar nagyszótárt, Magyar-angol nagyszótárt, Német-magyar nagyszótárt, Magyar-német nagyszótárt, Francia-magyar és Magyar-francia nagyszótárát, az Idegen szavak és kifejezések szótárát, a Környezetvédelmi lexikont, a Magyar-angol környezetvédelmi értelmező szótárt, az Angol-magyar pénzügyi és műszaki szótárakat, valamint az Európai Uniós terminológiai szótárakat tartalmazza központi tartalomként. Elérhetők továbbá: Spanyol-magyar szótár, Magyar-spanyol szótár, Német-magyar műszaki nagyszótár, Olasz-magyar kéziszótár, Magyar-olasz kéziszótár, Magyar-holland kéziszótár, Magyar értelmező kéziszótár, Új magyar irodalmi lexikon, Magyar szinonima szótár, A magyar helyesírás szabályai. 

Az Akadémiai Kiadó folyóiratai
Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget tudósaink számára legfrissebb eredményeik publikálására, a nukleáris kémiától a mikrobiológián át a nyelvtudományig. Az felhasználók számára több mint 60 folyóirat érhető el, 1998-ig visszamenőleg.

Akadémiai Kiadó MeRSZ

 • Alapvető referenciaművek – a legnevesebb magyar tudósok munkái magyar nyelven
 • Célközönség: közép- és felsőoktatás + közkönyvtárak
 • Kényelmes használat: mobileszközökön és tableten is
 • Rendszeresen frissülő tartalom
 • Kibővített keresési lehetőségek
 • Egyéni könyvjelzők elhelyezése
 • Egyéni jegyzetek készítése
 • Kereszthivatkozások kezelése 

Arcanum ADT+  –  Arcanum Digitális Tudománytár
Az Arcanum Adatbázis Kft prémium szolgáltatása, amely Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden számát. Szolgáltatásai: a több millió oldalas szövegállományban történő keresés, a több száz lap tartalomjegyzékének böngészése és a dokumentumok megjelenítése.

Bibliotheca Eruditionis
Művelődéstörténeti bibliográfiai keresőszolgáltatás.
Főbb alkotóelemei: Régi Magyarországi nyomtatványok és olvasmányok többnyelvű adatbankja, s továbblépési lehetőség a Zrínyi -könyvtár virtuális 3D kiállítására.

MATARKA - Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa
Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek online módon kereshető adatbázisa.
A magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékét dolgozza fel könyvtári konzorcium keretében. A felvett adatok adatbázisba kerülnek és több szempont szerint visszakereshetők illetve az egyes számok külön-külön böngészhetők.

NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum
A közszolgálati televízió és rádió csatornák archívuma, valamint játékfilmek, filmhíradók, egyéb tematikus gyűjtemények anyagai tekinthetők meg zárt hálózatban a NAVA-pontokon. Az OSZK-ban csak az általános olvasóterem kijelölt számítógépeiről érhető el.

EBSCO - Nemzetközi cikkek és tanulmányok 
A tudományos szféra és a közéleti hírszolgáltatás széles területeit érintő teljes szövegű illetve bibliográfiai adatbázisok open access tartalmai érhetőek el innen.

GALE Literary Sources

A világon jelenleg a legnagyobb és legteljesebb irodalmi adatbázis-csomag. Az integrált kereső összesen 8 irodalmi adatbázist tartalmaz:

1. Dictionary of Literary Biography Complete Online (DLB)
Több mint 16,000 életrajz és tanulmány a világ befolyásos irodalmi szereplőiről.
Tartalma:

 • Dictionary of Literary Biography
 • Dictionary of Literary Biography Documentary Series
 • Dictionary of Literary Biography Yearbook

2. Literature Criticism Online (LCO)
Tartalma:

 • Children's Literature Review
 • Classical and Medieval Literature Criticism
 • Contemporary Literary Criticism
 • Drama Criticism
 • Literature Criticism from 1400 to 1800
 • Nineteenth-Century Literature Criticism
 • Poetry Criticism
 • Shakespearean Criticism
 • Short Story Criticism
 • Twentieth-Century Literary Criticism

3. Literature Resource Center (LRC)
A teljes szövegű irodalomtudományi adatbázisban mintegy 135 ezer szerzőre vonatkozó szócikk és 75 ezer folyóiratcikk, szépirodalmi mű, irodalomkritika és könyv érhető el 1920-ig visszamenőleg.
Az MLA bibliográfiai adatbázisához ad teljes szövegű hozzáférést 1926-tól napjainkig, ahol ilyen elérhető.
Tartalma:

 • Journals and Magazines
 • Reference Titles
 • LRC full-text periodicals indexed in the MLA Bibliography   

4. LitFinder
Teljes szövegű hozzáférést biztosít 660 nemzet 80.000 szerzőjének műveihez: több mint 150.000 költői műhöz (kortárshoz is), 820.000 versidézethez, továbbá 7.000 klasszikus és kortárs novellához, regényhez; 2.000 beszédhez és szónoklathoz az antikvitástól napjainkig;  1.700 színjátékhoz; 4.000 irodalmi esszéhez a 16. századtól a 21. századig.  Az adatbázis másodlagos irodalmat is tartalmaz (életrajzok, képek).

5. Modern Language Association (MLA) International Bibliography
Az MLA International Bibliography több mint 2 millió bibliográfiai bejegyzésben folyóiratcikkek, könyvek, disszertációk és tudományos honlapok körében biztosít jó keresési lehetőséget. 1921-től napjainkig indexeli több tudományág szakirodalmát, például a nyelv és irodalom, nyelvészet, irodalomtudomány és kritika, néprajz, dráma területéről.

6. Scribner Writers on GVRL
Az adatbázis a nyomtatott sorozatnál több információt nyújt irodalmi szerzők életrajzához a világ minden tájáról és minden korszakból. Tartalma

7. Something About the Author Online
A hasonló című nyomtatott sorozat anyagát nyújtja, amely a gyermek- és ifjúsági irodalmi művek szerzőiről és illusztrátorairól nyújt gazdag anyagot.
Tartalma:

 • Something About the Author
 • Something About the Author Autobiography Series

8. Twayne's Authors Online
A hasonló című nyomtatott, több mint 800 kötetes sorozat anyagát tartalmazó adatbázis.

Grove Music Online (Oxford Music Online)
A Grove Music Online 2001 óta az online zenekutatás vezető adatbázisa. Tartalmazza a legtöbb zenei ösztöndíj kivonatát, elérhetővé teszti a The New Grove Dictionary of Music and Musicians (második kiadás, 2001) anyagát teljes szövegű formában, valamint a The New Grove Dictionary Opera (1992) és a The New Grove Dictionary of Jazz, második kiadásának (2001) anyagait. Több mint 50.000 cikk és 30.000 bibliográfia 6000 tudós által összeállítva. Angol nyelvű, teljes szövegű adatbázis.
Az Oxford Music Online előfizetői elérhetik a The Oxford Companion to Music (2002) című kötetet. Az eredeti kiadást 1938-ban publikálta a szerzője (Percy A. Scholes), melyet később több mint ezer cikkel bővítettek és átdolgozták a mű jelentős részét. Témakörei: tánc, jazz, popzene.
A The Oxford Dictionary of Music második, javított kiadását (2006) szerkesztette Michael Kennedy, társszerkesztő Joyce Bourne. A mű 12500 cikket tartalmaz. Az Encyclopedia of Popular Music című kötetet szerkesztette Colin Larkin, negyedik kiadás, 2006 (pop, rock, jazz zenészek életrajzi gyűjteménye 1900-tól napjainkig). Linkekkel elérhető a Classical Music Library és DRAM, valamint a RILM zenei bibliográfia. A Grove Music Online cikkei továbbá összekapcsolódnak az életrajzi Oxford Dictionary of National Biography-val.

JSTOR
Az összeállított tartalom, több mint egy egyszerű adatbázis: közösségi kutatóplatform. Az adatbázis 1995-ben alakult és máig töretlen népszerűsége. A nemzetközi tudós közösség támogatásával a JSTOR létrehozott egy magas tudományos minőségű, interdiszciplináris archív adatbázist, melyben több ezer tudományos folyóirat (digitális és nyomtatott formátum) anyagaiban lehet keresni. A kezelőfelület (eszközök), kialakítása segíti és megkönnyíti a kutatók együttműködését. A JSTOR archívum gyűjtőköre kiterjed szinte minden tudományágra, több ezer tudományos folyóirat cikkeiben nyújt lehetőséget a keresésre a humán tárgyakon keresztül a társadalomtudományon át a természettudományig.
2008-ban a JSTOR egyesült az Alukával, így a cikkeken kívül levelek, kormányzati dokumentumok, röpiratok, képek, 3D-s modellek között is lehetőség nyílik a keresésre. A JSTOR-ban a folyóiratok ún. Kollekciócsomagokban (Collections) érhetők el.

ProQuest Library Science
A ProQuest Library Science teljes szövegű hozzáférést kínál a könyvtár- és információtudomány elméleti és alkalmazott szakirodalmához, a világ számos országának vezető könyvtár- és információtudományi folyóirataihoz. Legkorábbi tételei 1970-ből valók, kurrensen közel 250 szakfolyóiratot dolgoz fel.
2017. április 10-től 60 napon át próbahozzáférést kaptunk az alábbi három Proquest adatbázishoz:
Periodicals Archive Online: multidiszciplináris retrospektív gyűjtemény, több száz folyóirat 1805 és 2005 közötti feldolgozott számait tartalmazza
ProQuest Central: multidiszciplináris adatbázis, üzlet, orvostudomány, társadalomtudomány, bölcsészet és interdiszciplináris területek
ProQuest Dissertations & Theses A&I: 4 millió disszertáció, ebből teljes szövegű 2 millió dokumentum