A könyvtár használata

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A közel nyolcmillió könyvtári egységből álló gyűjtemény törzsgyűjteményre és dokumentumtípusok vagy tartalmi jellemzők szerint külön kezelt különgyűjteményekre tagolódik.

A könyvtár használatának részletes szabályait a Könyvtárhasználati szabályzat  tartalmazza. Az Országos Széchényi Könyvtár állományából a dokumentumok nem kölcsönözhetőek, azokat kizárólag olvasótermeinkben lehet használni. Ez alól kivételt csak a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár állományának egy része képez.

A könyvtár olvasótermei csak érvényes olvasójeggyel látogathatók.
A könyvtárban egyes szolgáltatások igénybevétele, illetve kiállítások megtekintése díjfizetéshez kötött.
Az olvasói terekbe másolatkészítésre alkalmas eszközök nem vihetőek be, a dokumentumokról saját fényképezőgéppel felvételeket készíteni tilos.
A könyvtárba saját laptop – hordozó táska nélkül – valamint maximum 3 saját könyv a beiratkozásnál kapott beviteli engedéllyel hozható be.
Az épületben WiFi áll rendelkezésre, a csak helyben használható adatbázisaink a teljes hálózaton keresztül elérhetőek.
Az olvasótermekben ellenőrző kamerák működnek. A könyvtár az állomány biztonságának érdekében elektronikus biztonsági berendezéssel van ellátva.

 

A Törzsgyűjtemény használata

Tájékoztatjuk Önöket, hogy technikai okok miatt az Általános Olvasóterem átmeneti ideig zárva tart. Az itt található szabadpolcos állomány használatáról a Központi Tájékoztatóba beosztott kollégák nyújtanak bővebb információt.

Az olvasó a törzsgyűjteménnyel kapcsolatos szolgáltatásokat a VII. emeleten lévő olvasótermekben veheti igénybe:

  • Általános Olvasóterem
  • Történettudományi Olvasóterem
  • Irodalomtudományi Olvasóterem
  • Hírlapolvasó
  • Mikrofilmolvasó

Az olvasótermekben és a Tájékoztató Segédkönyvtárban lévő szabadpolcos könyvek és időszaki kiadványok kérőlap nélkül, szabadon használhatók.

Az olvasó a raktári dokumentumokat kérőlap kitöltésével és leadásával igényelheti:

  • könyveket: a Könyvkiadó állomáson
  • időszaki kiadványokat: a Hírlapolvasóban
  • mikrofilmeket: a Mikrofilm olvasóteremben
  • elektronikus dokumentumokat (CD–ROM, floppy stb.) és a videó dokumentumokat: az Általános Olvasóteremben. Az Általános Olvasóterem lezárása miatt az elektronikus dokumentumok (CD, DVD) és videódokumentumok forgalmazása megváltozott. A kérőlapokat a Központi Tájékoztatásban adhatják le 17 óráig, és a kért dokumentumokat is ott kapják meg.

Kérőlapok leadása

Kérőlapok leadása 19 óráig, (VHS dokumentumokat 14 óráig).
A könyvtár állományvédelmi okokból előírhatja, hogy a gyűjtemény egyes részeit, illetve egységeit csak a Könyvkiadó Állomáson, vagy más, erre kijelölt helyen szabad használni.
A könyvtári dokumentumok olvasótermi használatának további részleteit – meghatározott állományrészek vagy egyes raktári dokumentumok kiadásának korlátozását illetően – a Dokumentumforgalmazási szabályzat  tartalmazza.

Dokumentum-előkészítés: az érvényes féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók az online űrlap kitöltésével legfeljebb öt dokumentum előkészítését kérhetik egy adott napra. A térítéses szolgáltatás díja a Könyvtárhasználati szabályzat mellékletében található.

Dokumentumok félretétele: Az olvasók kérhetik a visszaadott raktári dokumentum félretételét egy heti időtartamra. A félretételre kérhető dokumentumok körét a Dokumentumforgalmazási szabályzat rögzíti.

Olvasói észrevételek
Az olvasók észrevételeiket, kívánságaikat szóban a tájékoztató pultoknál illetve a Könyvkiadó Állomáson a szolgálatot teljesítő könyvtárosokkal közölhetik.
Az olvasó észrevételeit, javaslatait, panaszait a beiratkozó pultnál, a Könyvkiadó Állomáson és a tájékoztató pultokban elhelyezett Olvasók Könyvébe is bejegyezheti.
Esetleges panaszaikat, észrevételeiket elektronikus úton a könyvtár központi levélcímén (inform@oszk.hu) jelenthetik be.

 

A különgyűjtemények használata