Könyvtárpedagógia

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Állandó könyvtárpedagógiai foglalkozások
Különleges ritkaságokkal, izgalmas ismeretekkel, interaktív foglalkozásokkal várjuk az osztályokat, szakköröket, iskolai óra vagy napközis foglalkozás, osztálykirándulás keretében.

1. Általános könyvtárlátogatás 60 perc
Az épület bejárása során a csoport megismerkedik a palota és a könyvtár történetével, működésével, tájékoztatást kap a könyvtár gyűjteményeiről, feladatairól és megtekintik a különböző szinteket, megismerik az olvasói tereket.
A foglalkozások díja: 200 Ft/diák

2. Raktárlátogatással egybekötött könyvtárlátogatás 90 perc
Az érdeklődők az épület bejárása mellett betekintést nyerhetnek a raktárak titkaiba.
A foglalkozások díja: 200 Ft/diák

3. Betekintés a különgyűjtemények táraiba 90 perc
A könyvtár történetével való megismerkedés után a csoport a törzsgyűjtemény mellett működő tárakban izgalmas kincsek őrzőivel találkozhatnak. A tematikus alkalmakra szakértőink a legelszántabb kutatójelölteket várják.

Kézirattár
Legismertebb nyelvemlékeink hasonmásai, valamint 19–20. századi magyar írók hagyatékának megtekintése (Pl. Petőfi Sándor ránk maradt levelesládája, Ady-autográfok)

Régi Nyomtatványok Tára
Eredeti és hasonmás kiadványok segítségével hozzuk közelebb a régi magyar irodalom legjavát. Egészen ritka és különleges nyomtatványok mutatják meg a hatékony politikai propaganda, a tudomány és a babona a 15–18. században nagyon nehezen szétválasztható elemeit. Röplapok, kalendáriumok, krónikák.

Térképtár
Láthatunk nagy földrajzi felfedezésekhez köthető különleges térképeket, megtudhatjuk, hogyan tájékozódhattak a nagy felfedezők. Megtekinthetjük a könyvtár alapítója, gróf Széchényi Ferenc értékes térképgyűjteményének különleges darabjait. Megismerkedhetünk a különböző térképészeti jelölésekkel, ábrázolásmódokkal, módszerekkel, a régi térképek nyomtatásának rejtelmeivel, a legfontosabb technikákkal, továbbá városok, illetve városrészek különböző részeinek fejlődésével.

Zeneműtár
Középpontban Wolfgang Amadeus Mozart, a „bécsi klasszikus”, valamint az élete nagy részében az Esterházy hercegek szolgálatában élt Joseph Haydn, a „tiszteletbeli magyar komponista”, továbbá Erkel Ferenc munkássága. Haydn személyes kottagyűjteményének darabjai, és az általa szignált gazdasági iratok a Haydn-gyűjteményből, Erkel-kéziratok és egyéb különlegességek a zeneszerző hagyatékából.

Színháztörténeti Tár
Színháztörténetünk legemlékezetesebb korszakai és alkotói. Mi marad egy színházi előadásból? A színházi alkotás dokumentumai: a színházi díszlettervek, jelmeztervek, a kéziratos rendezőpéldányok, színlapok, fényképek, hanganyagok. Hogyan kel életre az irodalmi szöveg a színházban? Mi a dráma és a színjáték viszonya? Kik és hogyan játszották nemzeti klasszikussá vált drámáinkat?

Történeti Interjúk Tára
Archív filmhíradók adásai, 1956-os forradalmi híradások, Magyar Világhíradó, a Kádár-korszak és a rendszerváltozás audiovizuális dokumentumain keresztül megtapasztalhatjuk elődeink korlátozott információszerzési lehetőségeibe. Bepillanthatunk a Szabad Európa Rádió egykori életébe berendezésein, hangzó dokumentumain és kapcsolódó írásos anyagain keresztül, továbbá megismerkedhetünk a hidegháború idején alkalmazott felderítő és propaganda módszerekkel.
A foglalkozások díja: 200 Ft/diák

4. Hogyan mosható a papír? – A restaurátorműhely titkai 180 perc
A restaurátorok a papírrestauráló műhely megtekintése mellett beavatnak a különböző könyvkötési műfajokba. Megtudhatjuk, hogy miből készültek régen a papírok és a könyvek? Mi is az a pergamen? Miért jobb állapotú egy 300–700 éves papír az 50–100 évesnél? Mit tehetünk egy poros, sáros, gyűrött, hiányos, egérrágta térképpel, vagy könyvvel? Hogyan mosható a papír? Ezen a foglalkozáson idén már csak egy alkalommal tudunk csoportot fogadni, melynek időpontja: 2015. november 18., szerda.
A foglalkozások díja: 1000 Ft/diák

Időszaki múzeumpedagógiai foglalkozások

5. Propaganda az I. világháborúban – (középiskolás csoportoknak, a kiállítás bezárásig) 80 perc
A diákok előzetesen megszerzett tudásuk felelevenítésével megvizsgálhatják az I. világháborús propaganda eszközeit, továbbá eredeti forrásokkal, tárgyakkal találkozhatnak.
A foglalkozások díja: 400 Ft/diák

A kiállításhoz kapcsolódóan felnőtt érdeklődők részére csoportos tárlatvezetést szervezünk, amennyiben a lent említett e-mail címen jelentkeznek.

Az Országos Széchényi Könyvtár csoportos látogatásához legkésőbb egy héttel a tervezett időpont előtt írásbeli bejelentkezés szükséges.
Bővebb információkért forduljanak kolléganőinkhez a Kommunikáció és Közönségkapcsolati Osztályon a +36 1 22 43 742-es telefonszámon.

Szeretettel várjuk az érdeklődő csoportokat a frissen megújult foglalkoztató termünkben!