Múzeumpedagógia

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Különleges ritkaságokkal, izgalmas ismeretekkel, a megszerzett tudást elmélyítő foglalkozásokkal várjuk az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményei és munkája iránt érdeklődő osztályokat, szakköröket tanóra vagy napközis foglalkozás, osztálykirándulás keretében.

A foglalkozásokra, programokra 20 fős csoportokat, maximum 30 fős osztályokat várunk. Kérjük, hogy a látogatás megtervezésekor – legkésőbb két héttel az érkezés előtt – szíveskedjenek írásban jelentkezni a csoportvezetes@oszk.hu címen. Bővebb tájékoztatásért kövessék honlapunkat, illetve forduljanak munkatársainkhoz a Nemzetközi és Kulturális Kapcsolatok Osztályán, a +36 1 22 43 738-as telefonszámon.

Iratkozzon fel Hírlevelünkre!

 

 

1956 – Kémvilág és propaganda a hidegháborúban
9-12. osztály; 70 perc; 800 Ft/diák; időpontok: október 24., 25.

Az 1956-os eseményeket eredeti hang- és filmdokumentumok segítségével ismerhetjük meg közelebbről. Megtudhatjuk, hogy a Szabad Európa Rádiónak milyen nehézségekkel kellett szembenéznie, hiszen egész tevékenységére árnyékot vetettek az 1956-os forradalom idején elhangzott adásai, amelyekben állítólag fegyveres segítséget ígértek a magyar forradalmároknak. Bepillanthatunk a rádió egykori életébe berendezésein, hangzó dokumentumain és kapcsolódó propagandafilmjein keresztül. Mindezt a könyvtár egy olyan osztályán, a Történeti Interjúk Tárában tesszük, mely az olvasók számára sem nyitott.

Az osztály a témához kapcsolódó ajándék DVD-vel térhet haza.

 

 

Én gyűjtöm, te gyűjtöd, mi gyűjtjük
5-12. osztály; 60 perc; 600 Ft/diák

A nemzeti könyvtár születéséről, a gyűjtésről és a gyűjtőkről tudhatnak meg többet az érdeklődők. Az előadás során beszélgetünk korunk könyvtárairól és a bennük rejlő tudásról, értékekről és lehetőségekről.  Megszemléljük a törzsállomány néhány becses darabját.

 

 

Mátyás király könyvtárosa
2-4. osztály; 60 perc; 600 Ft/diák

A mesébe oltott foglalkozás során a gyerekek játékos módon ismerkedhetnek meg Mátyás királlyal és írnokával. A díszes kódexek oldalait is alaposan szemügyre vehetik, melyet követően maguk is tervezhetnek reneszánsz iniciálét a király könyveinek lapjaihoz.

 

 

A Corvina
5-12. osztály; 90 perc; 800 Ft/diák

Felidézzük eddigi ismereteinket Mátyás királyról. Majd drámajáték keretében megismerkedünk a király udvarába látogató kódexfestőkkel, és sajátos kézjegyeikkel. A program során ízelítőt kaphatunk a reneszánsz szellemi és művészeti életéből.

 

 

Vedd be a várat!- séta térben és időben
5-12. osztály; 100 perc; 800 Ft/diák

Kellemes várséta keretében keressük fel történelmünk nevezetes állomásait. Királyok, krónikák és harcok nyomain haladva tárulnak fel gyűjteményünk ritka kincsei, valamint a kövek és történetük titkai.

 

 

Hogyan mosható a papír? – A restaurátorműhely titkai
5-12. osztály; 9-12óráig; 1500 Ft/diák; időpontok: november 13., december 11.

A foglalkozáson ellátogatunk a restaurátorműhelyekbe, ahol megismerkedhetünk a könyvkötés és restaurálás műhelytitkaival. Kiderítjük, hogyan mosható a papír? Mi a vízjel és mit jelent? Mi fán terem a könyvrestaurátor? Látványos, kézzel fogható bemutatókon keresztül szerezhetünk tapasztalatokat a különféle érdekes könyvkötési módszerekről, restaurálási esetekről. Végül a restaurátorok segítségével régi kézműves technikák felhasználásával elkészíthetjük saját kis könyvecskéinket.

Szeretettel várjuk Önöket és diákjaikat!