Másolatkészítés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Digitális másolat készítése közben

Tisztelt Olvasóink, Partnereink!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy reprográfiai szolgáltatásainkat átmeneti időre felfüggesztjük. A már felvett megrendeléseket természetesen teljesítjük, újakat azonban egyelőre nem fogadunk be. Szolgáltatásaink újraindulásáról itt is, és egy új hírben is adunk majd tájékoztatást.

Köszönjük szíves türelmüket és megértésüket!

Az Országos Széchényi Könyvtár nagyon sokféle típusú, korú és jogi besorolású dokumentumot őriz, ezért az egyes dokumentumtípusokra más-más másolási szabályozás vonatkozik.

Minden másolás engedélyköteles. Nem készítünk másolatot zeneművekről, mozgóképekről, multimédiás anyagokról.

Közlési engedély
Az OSZK gyűjteményeiben található dokumentumokról készített másolat publikálása esetén engedélyezési díjat kell fizetni, a közlési engedélyt írásban kell kérni az érintett gyűjtemény osztályvezetőjétől. A dokumentumok közlése esetén a kiadó köteles feltüntetni, hogy az eredeti dokumentum az Országos Széchényi Könyvtár mely gyűjteményében található.

Másolatkészítés törzsgyűjteményi dokumentumokról

A fénymásoló és az OPM adminisztrátor a könyvkiadó állomás mellett található a hetedik emeleten. A fénymásolás engedélyköteles, az ehhez szükséges formanyomtatvány az engedélyezést végző OPM adminisztrátornál található. A fénymásoló nyitva tartása kedd-szombat 9-19 óra között.

  • Fénymásolhatóak a törzsgyűjteménybe tartozó könyvek és folyóiratok közül azok, amelyek hetven évnél nem régebben jelentek meg, s amelyeknek állapota ezt megengedi. A szerzői jogi törvény értelmében teljes mű nem másolható.
  • Bizonyos állapotú, korú és méretű dokumentumokról csak kímélő módszerekkel készíthető másolat, ezt a Digitalizáló Osztály végzi, amely nagy méretű plakátok és mikrofilmek előállítását is tudja vállalni.
  • A könyvtár egész területén tilos a könyvtári dokumentumokról saját fényképezőgéppel, vagy bármely más fotózásra, illetve digitális kép rögzítésére alkalmas eszközzel másolatot készíteni. A szabály megszegése esetén az olvasó könyvtári tagságának megszüntetésével kizárható a könyvtárból..

Törzsgyűjteményi anyagról ezen a címen masolatkeszites@oszk.hu rendelhet másolatot.

Másolatkészítés eredeti dokumentumokról - Áraink (Ft)

Papírmásolat
Fénymásolat (Xerox)

A/4: saját kezűleg 20,

rendelve 25

A/3: saját kezűleg 25,

rendelve 30

Hetven évnél korábban megjelent dokumentumokról (ha az állapota megengedi) A4: 50 A3: 70
Színes fénymásolat A4: 300 A3: 400

Másolatkészítés mikrofilmről* - Áraink (Ft)

Mikrofilmek digitalizálása
Felvételenként 80
Digitalizált mikrofilmek reprodukálása
Nyomtatás papírra, oldalanként A/4: 50 A/3: 70
CD-re írás lemezenként 300
DVD-re írás lemezenként 400
FLOPPY-ra írás lemezenként 200

*A mikrofilmek digitalizálásának díja minden esetben két részből adódik össze: a digitalizálás, illetve a választott reprodukciós eljárás költségéből. A digitalizálást az olvasók végzik.

Másolatkészítés különgyűjteményi dokumentumokról

A Kézirattár, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, a Régi Nyomtatványok Tára, a Színháztörténeti Tár, a Térképtár, a Zeneműtár nyomtatott dokumentumairól A0-ás méretig a reprográfiai labor készít másolatot. Helyben, az adott olvasóteremben ügyelő kollégától kérhet információt. A részletek további egyeztetése telefonon: 224-3807.

Részletes árlista

További információk a különgyűjteményi anyag másolásáról

Egyéb másolatkészítő szolgáltatások

  • Könyvtárközi kölcsönzéssel beszerzett dokumentumok másolása
  • EOD – E-könyvek igény szerint. Rendeljen e-könyveket saját használatra! Keressen szavakra és kifejezésekre az extra e-könyvekben, amelyeket külön kérésre optikai karakterfelismertetéssel digitalizálunk! A szolgáltatás csak régi könyvekre vonatkozik.
  • Születésnapi csomag Lepje meg szeretteit egy emlékezetes esemény napján megjelent sajtótermékekből összeállított különleges ajándékkal.
  • Cikkmásolat rendelés A több mint 1100 folyóirat tartalomjegyzékét feldolgozó MATARKA adatbázisban található tanulmányokról papír-, vagy digitális másolat rendelhető, amelyet az OSZK készít el. A kész anyagot postázzuk, illetve személyesen is átvehető a főbejáratnál található ügyfélszolgálaton.
  • Hitelesített másolat Az OSZK állományába tartozó dokumentumokról készítünk hitelesített másolatot is. Az erre vonatkozó igényt az olvasószolgálat továbbítja a Központi Iktató és Irattár részére, akik a hitelesítést végzik. Ügyintézési határidő min. 48 óra. Az elkészült anyagot előre megbeszélt időpontban, a megrendelő kizárólag személyesen veheti át az 511-es szobában hétfőtől csütörtökig: 9.00-16.00, pénteken: 9.00-12.00. Az illetékbélyegről a megrendelőnek kell gondoskodnia, melynek mértéke oldalanként 100 Ft, illetékmentes intézmények, személyek részére a szolgáltatás ingyenes. Bővebben.
  • A Magyar Digitális Képkönyvtár másolatküldő szolgáltatása