Másolatkészítés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Digitális másolat készítése közben

Tisztelt Olvasóink, Partnereink!

A fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetjük mikrofilmmásolat készítése, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásainkat. A dokumentummásolásra irányuló kéréseket 10 munkanapon belül elektronikus formában vagy postai úton teljesítjük. A kéréseket papíralapon a mikrofilm-olvasóteremben kérjük leadni vagy elektronikusan a masolatkeszites@oszk.hu címre elküldeni. A szolgáltatás díjának kiegyenlítése átutalással vagy utánvéttel lehetséges. 

Az Országos Széchényi Könyvtár nagyon sokféle típusú, korú és jogi besorolású dokumentumot őriz, ezért az egyes dokumentumtípusokra más-más másolási szabályozás vonatkozik.

Minden másolás engedélyköteles. Nem készítünk másolatot zeneművekről, mozgóképekről, multimédiás anyagokról.

Közlési engedély
Az OSZK gyűjteményeiben található dokumentumokról készített másolat publikálása esetén engedélyezési díjat kell fizetni, a közlési engedélyt írásban kell kérni az érintett gyűjtemény osztályvezetőjétől. A dokumentumok közlése esetén a kiadó köteles feltüntetni, hogy az eredeti dokumentum az Országos Széchényi Könyvtár mely gyűjteményében található.

Másolatkészítés törzsgyűjteményi dokumentumokról

A fénymásoló és az OPM adminisztrátor a könyvkiadó állomás mellett található a hetedik emeleten. A fénymásolás engedélyköteles, az ehhez szükséges formanyomtatvány az engedélyezést végző OPM adminisztrátornál található.

  • Fénymásolhatóak a törzsgyűjteménybe tartozó könyvek és folyóiratok közül azok, amelyek hetven évnél nem régebben jelentek meg, s amelyeknek állapota ezt megengedi. A szerzői jogi törvény értelmében teljes mű nem másolható.
  • Bizonyos állapotú, korú és méretű dokumentumokról csak kímélő módszerekkel készíthető másolat, ezt a Digitalizáló Osztály végzi, amely nagy méretű plakátok és mikrofilmek előállítását is tudja vállalni.
  • A könyvtár egész területén tilos a könyvtári dokumentumokról saját fényképezőgéppel, vagy bármely más fotózásra, illetve digitális kép rögzítésére alkalmas eszközzel másolatot készíteni. A szabály megszegése esetén az olvasó könyvtári tagságának megszüntetésével kizárható a könyvtárból..

Törzsgyűjteményi anyagról ezen a címen masolatkeszites[kukac]oszk.hu rendelhet másolatot.

Másolatkészítés eredeti dokumentumokról - Áraink (Ft)

Papírmásolat
Fénymásolat (Xerox)

A/4: saját kezűleg 20,

rendelve 25

A/3: saját kezűleg 25,

rendelve 30

Hetven évnél korábban megjelent dokumentumokról (ha az állapota megengedi) A4: 50 A3: 70
Színes fénymásolat A4: 300 A3: 400

Másolatkészítés mikrofilmről* - Áraink (Ft)

Mikrofilmek digitalizálása
Felvételenként 80
Digitalizált mikrofilmek reprodukálása
Nyomtatás papírra, oldalanként A/4: 50 A/3: 70
CD-re írás lemezenként 300
DVD-re írás lemezenként 400
FLOPPY-ra írás lemezenként 200

*A mikrofilmek digitalizálásának díja minden esetben két részből adódik össze: a digitalizálás, illetve a választott reprodukciós eljárás költségéből. A digitalizálást az olvasók végzik.

Másolatkészítés különgyűjteményi dokumentumokról

A Kézirattár, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, a Régi Nyomtatványok Tára, a Színháztörténeti Tár, a Térképtár, a Zeneműtár nyomtatott dokumentumairól A0-ás méretig a reprográfiai labor készít másolatot. Helyben, az adott olvasóteremben ügyelő kollégától kérhet információt. A részletek további egyeztetése telefonon: 224-3807.

Részletes árlista

További információk a különgyűjteményi anyag másolásáról

Egyéb másolatkészítő szolgáltatások

  • Könyvtárközi kölcsönzéssel beszerzett dokumentumok másolása
  • EOD – E-könyvek igény szerint. Rendeljen e-könyveket saját használatra! Keressen szavakra és kifejezésekre az extra e-könyvekben, amelyeket külön kérésre optikai karakterfelismertetéssel digitalizálunk! A szolgáltatás csak régi könyvekre vonatkozik.
  • Születésnapi csomag Lepje meg szeretteit egy emlékezetes esemény napján megjelent sajtótermékekből összeállított különleges ajándékkal.
  • Cikkmásolat rendelés A több mint 1100 folyóirat tartalomjegyzékét feldolgozó MATARKA adatbázisban található tanulmányokról papír-, vagy digitális másolat rendelhető, amelyet az OSZK készít el. A kész anyagot postázzuk, illetve személyesen is átvehető a főbejáratnál található ügyfélszolgálaton.
  • Hitelesített másolat Az OSZK állományába tartozó dokumentumokról készítünk hitelesített másolatot is. Az erre vonatkozó igényt az olvasószolgálat továbbítja a Központi Iktató és Irattár részére, akik a hitelesítést végzik. Ügyintézési határidő min. 48 óra. Az elkészült anyagot előre megbeszélt időpontban, a megrendelő kizárólag személyesen veheti át az 511-es szobában hétfőtől csütörtökig: 9.00-16.00, pénteken: 9.00-12.00. Az illetékbélyegről a megrendelőnek kell gondoskodnia, melynek mértéke oldalanként 100 Ft, illetékmentes intézmények, személyek részére a szolgáltatás ingyenes. Bővebben.
  • A Magyar Digitális Képkönyvtár másolatküldő szolgáltatása