Kápolnatér. A Történeti Fénykép- és Interjútár kutatóterme

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

Nyitvatartás:

  • kedd–csütörtök: 10-től 18 óráig 
  • péntek: 9-től 19 óráig  

 

A látogatókat bejelentkezés alapján fogadjuk a fenykeptar[kukac]oszk.hu vagy interjutar[kukac]oszk.hu címen. 
Kérjük, hogy lehetőség szerint tervezett látogatásuk előtt legalább 24 órával jelezzék foglalásukat.
Kérjük, hogy amennyiben időpontfoglalásuk ellenére mégsem tudnak jönni, jelezzék, hogy másnak tudjuk kiadni a felszabadult helyet. 

 

Dokumentum-előkészítés: előkészítés kezdeményezhető

A 14 óráig beérkezett kéréseket a fényképtári dokumentumok esetében aznap tudjuk szolgáltatni, a 14 óra utániak a következő napon állnak rendelkezésre.

Az audiovizuális és audio dokumentumokat csak előzetes kérés alapján tudjuk olvasóinknak szolgáltatni, legkorábban a kérést követő napon, amennyiben 14:00-ig beérkezik. Speciális esetekben előfordulhat, hogy a kutatói másolat elkészítéséhez több napra is szükség lehet.

 

A Történeti Fénykép- és Interjútár kutatótermét a könyvtár 7. szintjén, a katalógustérből lehet megközelíteni. A „kápolna” egy munkaterületként használt folyosó végéről nyílik, ezért a belépéshez kérjük jelentkezzen az olvasószolgálatnál, hogy kollégáink bekísérhessék a kutatóterembe, melynek üvegajtaján Budapest 1873-ban készített, óriásira nagyított panorámaképe látható. Ez az ajtó vezet abba a sok funkciós térbe, mely  teret ad az analóg fényképészeti technológiákkal való ismerkedésre, a digitális adatbázisok böngészésére, valamint a történeti interjúgyűjteményünk megtekintésére is. 

Állandó tárlatunk bemutatja a Fényképtár gyűjteményében található értékes tárgyi relikviákat. A kutatótermet kápolnatérként ismerték eddig a könyvtár munkatársai. Nevét sátortetős kialakításáról kapta, egykor valószínűleg átjáróként szolgált a Mátyás-kút mögötti Zsigmond-kápolnába, melynek egyik fülkéjében 1901 és 1944 között a Szent Jobbot őrizték. 

A kutatótermet közösen használják az olvasók és munkatársaink. Hogy ne zavarjuk egymást, mozgó paravánok választják el a munkaterületet a kutatók asztalaitól. A munkaterületen szkennerek, világítóasztal, repróállvány is található, amelyeket alkalmanként a látogatóink is ki tudnak próbálni. 

Egyszerre nyolc kutatót tudunk fogadni, közülük négyen tudnak a Történeti Interjútár mozgóképes interjúiban, egyéb dokumentumaiban és online kutatni, a másik négy helyen analóg technikával készült fényképeket és albumokat tudnak megnézni olvasóink.  

A mozgatható bútorok és paravánok előadóterem kialakítását is lehetővé teszik, ahová konferenciákat, workshopokat tervezünk.  

Videó a kutatóteremről