KönyvTÁRlat VI.TestesÉvad – Könyvtárlat a testről

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/08/22

Könyvtárunk ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata a 2016/2017-es évadban a TESTről szól a művészetek és a tudományok, vagy egyszerűen csak a lélek szemszögéből: SZÁJ, TEKINTET, LÁB, MÁJ, SZÍV, HAJ, AGY és LÉLEK – ezek a havonta jelentkező estek címszavai.

Testünk médium. Rajta keresztül mutatjuk meg a látható világnak láthatatlan valónkat. A test az  eszközünk a testetlen megmutatására. Sőt, gondolataink, meggyőződéseink óhatatlanul is formálják fizikai megjelenési formánkat, ha akarjuk, ha nem. Thomas Mann az Elcserélt fejek című kisregényében mindennél szemléletesebben mesélte el, hogy mi történt az erőtől duzzadó, izmos ifjú testével és vézna barátjáéval, miután csodálatos módon fejük a másik nyakára került.

Persze mindez eszköz is számunkra. Dönthetünk úgy is, hogy tudatosan formáljuk magunkat. Külsőnkkel megmutathatjuk a világnak azt, hogy kik vagyunk valójában. Vagy ez nem is olyan könnyű? Miért nem sikerül sokszor az igazi megmutatás?

A testet sokszor bűnösnek és kizárólag annak tartották. Még napjainkban is nehéz levetkőzni ezt a több évszázados meggyőződést. Pedig a testtel számolni kell. Ezért mondja újra és újra Esterházy Péter Csokonai Lilije A Tizenhét hattyúkban: „Egy tetemöm vagyon.”

Napjainkban gyakran elkényeztetjük vagy sanyargatjuk a testünket. Ha sikerülne valamiféle egyensúlyt teremtenünk a végletek között, ha sikerülne szeretetteljes kommunikációt kialakítani testünkkel, egészségesebbek és boldogabbak lehetnénk.

Az egyes testrészekre épülő sorozat egyben új, friss szempontrendszert is kínál, lehetővé teszi, hogy olyan kuriózumokat emeljünk ki művelődés- és irodalomtörténetünkből, amelyek másként nehezen volnának közös kontextusba helyezhetők, így például az agyunk alkalmazkodóképességéről alkotott képzeteket vagy a testnormák változásait a művészettörténetben. Bár kiváló előadóink kultúrtörténeti érdekességek szempontjából ragadják meg a tárgyat, mindvégig szem előtt tartják a külső és a belső tartalmak egymásra hatását.

Az ötven perces előadásokat számos közreműködő, ill. rövid művészeti produkciók színesítik, de lehetőség lesz kérdezni is a szakértőktől, előadóktól.

„VARÁZSGÖMB” – Az előadásokat minden alkalommal rövid bemutató kíséri, melynek során egy-egy izgalmas, rejtett kincset ismerhetnek meg az érdeklődők a nemzeti könyvtár páratlan gyűjteményéből. Lekerül a vitrin az ereklyékről, egyfajta személyesebb találkozásra lesz alkalom a kiválasztott könyvekkel, fotókkal, kódexekkel.

A KönyvTÁRlat estjei mindig csütörtökön, 17 órakor kezdődnek. Helyszín az Országos Széchényi Könyvtár 6. emeleti díszelőadója.

Az Országos Széchényi Könyvtár a Budavári Palotában, az F épületben található. Megközelíthető a Dózsa György térről (178-as, 5-ös busz, 56-os villamos) gyorslifttel, vagy a Vár felől (16-os busz) az Oroszlános udvaron át a könyvtár főbejáratán.

A rendezvényen a részvétel az NKA támogatásának köszönhetően ingyenes.

Gyűjtse a szórólapokat!

Azok között a látogatóink között, akik valamennyi alkalom szórólapját összegyűjtik, és részünkre eljuttatják, a következő évad nyitóelőadásán értékes könyvjutalmat sorsolunk ki.

Scrapbook-kiállítás és verseny! Alkalmanként az OSZK aktuálisan bemutatott dokumentumáról egy-egy lapnyi szép másolatot is magukkal vihetnek az érdeklődők. Gyűjtsék össze ezeket a másolatokat, és készítsenek belőle színes albumot – modern nevén scrapbook-ot – ragasztó és papírok segítségével. (A szórólapok is felhasználhatók hozzá.) Majd küldjék el, vagy személyesen hozzák be munkáikat a nemzeti könyvtárba. A beérkezett scrapbook-okból kiállítást rendezünk, az alkotásokat pedig zsűri fogja elbírálni. A győztes értékes könyvjutalomban részesül.

Kérjük, hogy az összegyűjtött szórólapokat és a scrapbook-okat az alábbi címre küldjék:

Országos Széchényi Könyvtár
Tudományos Igazgatóság
1827 Budapest
Budavári Palota, F épület
A borítékra írják rá: KönyvTÁRlat

További információért bátran írjanak a sebestyen.lilla@oszk.hu email-címre.

A könyvtár hírlevelére feliratkozva rendszeresen tájékoztatjuk programjainkról, kiállításainkról.

Összesített program:

Szeretettel várjuk Önöket ingyenes programsorozatunkon!

 

# KönyvTÁRlat