KönyvTÁRlat VI/1. A test beszél: SZÁJ

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/09/01

Tudta, hogy az emberi test az egyik legfontosabb jelhordozó? A testnyelv, a testjelek – például a tetoválások– és a beszélt nyelv összekapcsolódnak. Mit üzen az Ön teste mások számára? Összhangban van ez az üzenet a gondolataival?

Bőrünk emlékezik, testünket alakítjuk, gondolkodásmódunk kapcsolódik a testi megnyilvánulásokhoz: van, aki szájal, pofázik, könyököl, de lehet, hogy csak körmöl, ám nyakas, sokan vannak köldöknézők, és sok minden lehet gyomorforgató is. De mi is tulajdonképpen a testkommunikáció, hogyan lehet a testjeleket megfejteni, hogyan kapcsolódnak a nyelvek a testhez?

A témáról Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár 2016. szeptember 15-én 17 órától tart előadást a KönyvTÁRlat ingyenes évadnyitó estjén, az Országos Széchényi Könyvtárban. Közreműködik: Molnár Dániel komikus A néma orákulum című rövid pantomim-előadásával.

VARÁZSGÖMB: Nézze meg TESTközelből a Szigeti veszedelmet!

Lekerül a lepel a könyvtár egyik féltett kincséről: fókuszpontban a Szigeti veszedelem. Zrínyi Miklós főműve az Adriai tengernek Syrenaia című kötet részeként jelent meg 1651-ben Bécsben. Mann Jolán irodalomtörténész, könyvtárunk munkatársa ezt a különleges első kiadást fogja bemutatni az érdeklődőknek. Izgalmas példákat fog arra is hozni, hogy a testkommunikáció milyen erőteljes szerepet játszik az eposz nyelvében. De nem is lehetne másként egy olyan műben, amelynek középpontjában a közelharc áll: ember ember ellen, test test ellen.
A 365 éves könyvritkaság bemutatásával Szigetvár ostromának 450. évfordulójára is emlékezünk.

Az est a TestesÉvad nyitó eseménye. Könyvtárunk ingyenes irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata a 2016/2017-es évadban a TESTről szól a művészetek és a tudományok, vagy egyszerűen csak a lélek szemszögéből: SZÁJ, TEKINTET, LÁB, MÁJ, SZÍV, HAJ, AGY és LÉLEK – ezek a havonta jelentkező estek címszavai.

Lásson, halljon, kérdezzen, jöjjön közel! Neves előadóink várják kérdéseiket, s ez alkalommal a könyvritkaságok is válaszolni fognak.

A KönyvTÁRlat további alkalmai

A rendezvény a Facebookon

A rendezvény az NKA támogatásának köszönhetően ingyenes.

 

 

# KönyvTÁRlat

 

A rendezvény videofelvétele