Az Országos Széchényi Könyvtár múzeuma – állandó kiállítás

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A nemzet könyvtára – a szolgálat műhelye. Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Múzeumának anyagábólOrszágos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, F épület, V. szint

Az Országos Széchényi Könyvtár múzeuma a „Nemzet könyvtára – a szolgálat műhelye” című állandó kiállítás keretében először 1996-ban nyílt meg a Budavári palota VIII. szintjén. Újbóli megnyitására a várba költözésünk huszadik évfordulóján, 2005 tavaszán került sor az épület V. szintjén. A múzeum a könyvtárosok és az olvasók 1802-1985 közötti szellemi-tárgyi környezetét mutatja be a műemléki és könyvtártörténeti értékű bútorok, egykori intézményi feliratok, irodaszerek, a feldolgozó- és műhelymunkában használt gépek és eszközök, dokumentumok és fényképek segítségével.

A nemzet könyvtára – a szolgálat műhelye. Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Múzeumának anyagábólMagyarországon és külföldön egyaránt léteznek olyan bibliotékák, melyek megőriztek és bemutatnak egy-egy régi könyvtárszobát vagy egy könyvtártörténeti tárlatot pusztán dokumentumok kiállításával, tárgyi emlékek nélkül, de hasonló jellegű múzeumi gyűjtemény sem Magyarországon, sem máshol nem található.

Így elsőA nemzet könyvtára – a szolgálat műhelye. Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Múzeumának anyagábólsége és egyedisége révén egyaránt vonzhatja a hazai és a külföldi látogatókat. Művelődéstörténeti jelentősége pedig – a fentiek mellett – abban rejlik, hogy nemcsak a nemzeti-, hanem egyúttal a magyarországi könyvtári és más intézményi berendezésekből és irodaszerekből is ízelítőt ad.

A kiállítás a főigazgatói folyosón kezdődik, ahol több műemléki tárló könyvtártörténeti anyagot szemléltet 1802-től az 1960-as évek közepéig. A tárlók között kapott helyet három öntöttvas katalóguscédula készítő gép, valamint egy régi szállítókocsi.

A nemzet könyvtára – a szolgálat műhelye. Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Múzeumának anyagábólA keresztirányú folyosón üveggel elzárt részben régi berendezések, munkaeszközök, gépek, könyvek, kéziratok, hírlapok és más dokumentumok segítségével jelenítjük meg a Széchényi-terem, az olvasóterem, egy raktárrészlet, egy könyvtárosi dolgozószoba és három műhely (kötészet, restauráló-, valamint mikrofilm-laboratórium) 1846 és 1985 közötti világát.

Ezekkel a szoA nemzet könyvtára – a szolgálat műhelye. Válogatás az Országos Széchényi Könyvtár Múzeumának anyagábólbabelsőkkel szembeni oldalon, az üvegezett tárlósorban dokumentumok és fényképek szemléltetik a könyvtár egykori elhelyezkedését a Nemzeti Múzeum épületének első emeletén. Olvashatjuk a könyvtárosok esküszövegét 1846-ból, egy szolgálati szabályzatot 1889-ből, körleveleket, az OSZK pecsétlenyomatait, különféle időszakokból származó kérőlapokat, munkajelentéseket, nyomdai és könyvkötészeti kimutatásokat, árajánlatokat a könyvkötészeti- és fényképezőgépekről és még sok más, a történetünket megelevenítő dokumentumot.

A tárlósor fölött a szemközti szobabelsőkre, az idők során létrejövő tárakra és a munkafolyamatokra vonatkozó tájékoztató szöveg olvasható magyar és német nyelven.

Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében kedd–szombat 9 és 20 óra között. A kiállítást beiratkozott olvasóink ingyenesen, olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják. A látogatás tervezésekor kérjük, vegyék figyelembe, hogy a pénztár 19 órakor bezár.