2021. május 4-étől az OSZK újra vár!

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2021/04/30

 

Tisztelt Olvasóink! 


Tájékoztatjuk önöket, hogy a 365/2021. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján intézményünk – a különgyűjteményi olvasótermek kivételével  – ismét létszámkorlátozás nélkül látogatható, s a koronavírus elleni védettséget nem kell igazolni. 

A könyvtár törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva.  

Ismét tudjuk fogadni a kötelespéldányokat.

A különgyűjtemények a nemzeti könyvtár törzsgyűjteményi olvasóterméhez és a Könyvtártudományi Szakkönyvtárhoz hasonlóan keddtől péntekig 10 és 17 óra között várják az olvasókat.

A járványügyi szabályok értelmében a megfelelő fizikai távolság betartása érdekében 50 főben korlátozzuk a könyvtárban egyszerre tartózkodó olvasóink számát, amit a beléptetőponton ellenőrzünk. A maximális létszám elérése után újabb olvasó nem léphet be a könyvtár területére.  

Olvasóink és kollégáink egészségének védelmében az alábbi járványügyi szabályok megtartását kérjük nyilvános tereinkben.

 

  1. Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen. A koronavírus elleni védettség igazolása a ruhatárnál a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik. Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása, ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk vagy pajzs viselése.  
     
  2. Könyvtári beiratkozásra keddtől péntekig 16.30-ig van lehetőség. A havi, a féléves vagy az éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén újakra cseréljük azokat. A napijegyes olvasók esetében a nejlontáskát kérjük visszaadni, csak fertőtlenítés után adjuk ki újra.  
     
  3. A könyvkiadó állomáson a helyszámkérés rendje nem változik: a helyszám alapján értesítjük az olvasót a megérkezett raktári dokumentumról.  
     
  4. Az általános olvasóteremben és a KSZK-ban egymástól biztonságos távolságban alakítottunk ki egyéni olvasói helyeket. Az olvasók a szabad helyek függvényében választhatják ki a számukra megfelelő asztalt.
     
  5. Kérjük, hogy a szabadpolcról levett könyveket használat után az erre a célra kihelyezett könyvbölcsőre tegyék, hogy a könyvtár biztosíthassa elkülönítésüket.  
     
  6. A fokozott biztonság érdekében átmeneti időre szüneteltetjük az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép használatát, ezért kérjük, lehetőség szerint hozzanak magukkal saját eszközt. Saját mobil informatikai eszközzel nem rendelkező olvasóink számára a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál kikeressük a kért raktári jelzetet.  
     
  7. A könyvtár nyilvános területein olvasóink számára elérhető az ingyenes wifiszolgáltatás.  
     
  8. A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban rendelkezésre állnak a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítünk.  
     
  9. A fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetjük mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásainkat. A dokumentummásolásra irányuló kéréseket 10 munkanapon belül elektronikus formában vagy postai úton teljesítjük. A kéréseket papíralapon a mikrofilm-olvasóteremben kérjük leadni, vagy elektronikusan a masolatkeszites[kukac]oszk.hu címre elküldeni. A szolgáltatás díjának kiegyenlítése átutalással vagy utánvéttel lehetséges.  
     
  10. A katalógustérben kihelyezett fotelekben az olvasásra és a társalgásra a korábbinál kényelmesebb lehetőséget teremtünk.  
     
  11. Raktári kéréseiket 16 óráig fogadjuk.
     
  12. A raktári kérések leadása és a kérések teljesítésének kiértesítése változatlan formában történik. Továbbra is biztosítjuk a raktári könyvek félretételi lehetőségét, azonban a könyvek olvasók közötti cseréjére nincs lehetőség.
     
  13. A KSZK-ban továbbra is mód van a dokumentumkölcsönzésre. A visszaérkező dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek.  
     
  14. A visszaadott raktári dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek, olvasóink védelmében ez idő alatt nem áll módunkban azok forgalmazása.  

 
A biztonságos működéshez az épület területén, különösen a mosdókban rendszeressé tettük a fertőtlenítő takarítást, és a könyvtár munkatársai szigorúan betartják a járványügyi előírásokat.