Állományvédelmi digitalizálás az Elektronikus Periodika Archívumban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2015/09/11

Az Országos Széchényi Könyvtár szokásos nyári zárva tartása alatt a Tájékoztató Osztály segítségével és együttműködésével elkezdődött a régi, XIX. század vége, XX. század elejére datálható hírlapok, közlönyök, élclapok digitalizálása. Az elkészült állományokat az Elektronikus Periodika Archívum (EPA) oldalain tesszük közzé. A nagy lélegzetű munkára elsősorban állományvédelmi szempontból került sor. A hírlapok többsége ugyanis csak egy példányban és igen leromlott állapotban található meg az OSZK törzsgyűjteményében, valamint mikrofilmen sincsenek tárolva.

További szempont volt az egyes hírlapok keresettsége, népszerűsége, használata is. A digitalizálás után a hírlapok EPA-tételének azonosítója az OSZK internetes katalógusába is bekerült, a példányinformációknál, illetve a jelzeteknél, így olvasóink akár már otthonról is elérhetik a kutatni, olvasni kívánt folyóiratot, újságot.

A cél a dokumentumok és ezáltal az információk hosszú távú megőrzésre az utókor számára. Az alábbiakban néhányat kiemelünk, ajánlunk az első ütemben már elkészült állományokból:

Abonyi újság 

Papír szaklap 

Siebenbürher Wochenblatt 

Beiwagen zum Siebenbürger Wochenblatt 

Magyar Herkó Páter 

Békésmegyei hírlap 

Esti Hírlap

Erzsébetfalvai közlöny 

Ellenzéki hírlap 

Losonc és vidéke 

Duna vidéke

Illustrirtes Sonntags-Blatt

Brassó

Előre

Katholikus egyházi közlöny

Kassa és vidéke

 

A lista az EPA archívumában folyamatosan frissül és bővül.