Amerikából érkezett könyvadomány

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/10/16

Magyarország houstoni (Amerikai Egyesült Államok) alkonzulátusa nemrégiben mintegy húsz kötettel járult hozzá az Országos Széchényi Könyvtár állományának gyarapításához. A könyvek jelentős része olyan diaszpórában megjelent hungarikum, amelyhez ez idáig nem jutott hozzá a nemzeti könyvtár. A könyveket a texasi közösség készleteiből gyűjtötték össze, egy részük az egy évtizede felszámolt dallasi ciszterci apátság könyvtárából származik.

A houstoni alkonzulátus a nemzeti kultúra megőrzését messzemenően szem előtt tartva és a Mikes Kelemen Program céljaival egyetértve ajánlotta fel, hogy a gyűjteményéből az OSZK által kiválasztott köteteket Budapestre küldi.

A hét évvel ezelőtt indult Mikes Kelemen Program célja, hogy a nyugati diaszpórában felhalmozódott hungarikadokumentumokat (könyvtári és iratanyagokat) megmentse a pusztulástól azáltal, hogy azokat hazaszállítás után magyarországi és határon túli közgyűjteményekben helyezi el. A program a diaszpóra magyar szervezeteinek kérésére indult Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália magyarok lakta közösségeiben.

Mint arról 2020 júniusában kezdett blogsorozatunkban beszámoltunk, a hazatérő dokumentumoknak a nyolc százaléka hasznosul az OSZK állományában. A szállítmányok fennmaradó részét a nemzeti könyvtár megosztja a Kárpát-medencei magyarság gyűjteményei között azok igényei szerint; ezzel is segítve a határon túli magyar oktatást és a kultúra megőrzését. A houstoni alkonzulátustól érkezett felajánlás – az előzetes válogatási lehetőségnek köszönhetően – szinte teljes egészében az OSZK gyűjteményébe került.

A Mikes Kelemen Program által felhalmozott dokumentumállomány kiajánlása 2016 áprilisában kezdődött heti rendszerességgel válogatólisták közzétételével. Az OSZK munkatársai ez év nyarán indították el a megújult, a felhasználói igényekhez jól alkalmazkodó, adatbázis-alapú szolgáltatófelületet, amelyen keresztül a közgyűjteményi partnerek kiadványokat igényelhetnek.