Bemutattuk a Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartását

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/11/05

2019. október 31-én teltházas szakmai rendezvényen mutattuk be a megújult Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartását (MKDNy), amely képes lesz Magyarország muzeális jellegű dokumentumkincseit egyetlen online térben egyesíteni. A rendszer jelenleg már több mint 243000 rekordot tartalmaz, és folyamatosan bővülni fog.

„Az Országos Széchényi Könyvtár egyik legfőbb kötelessége, hogy ne csak a nemzeti könyvkincsek legfőbb gyűjtő- és megőrzőhelye legyen, hanem központi támogató szerepet is játsszon, szakmailag érdemben segítse a magyar könyvtárak működését az országhatáron belül és kívül. A magyar társadalom, illetve a szűkebb szakmai és tudományos közönségeink számára is az elérhetővé tett örökség az, ami számít, hasznosul, ami igazán élő marad” – mondta el Hammerstein Judit, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.

Az új MKDNy rendszer a jelenleg fejlesztés alatt álló Országos Könyvtári Platform (OKP) első kész moduljaként jött létre, amelynek kialakítást 2016-ban az 1605/2016 (XI.8.) kormányhatározat indította el.

Az eseményen Lendvay Miklós, az OSZK informatikai igazgatója kiemelte: elkerülhetetlen a paradigmaváltás a könyvtári rendszerek üzemeltetésében, közös alapra kell helyezni a különböző könyvtári intézmények ma egymástól teljesen függetlenül működő online szolgáltatásait.

Az Országos Könyvtári Platform egy olyan közös tér, amely új szintre emeli a könyvtárak, olvasók és kutatók közötti együttműködéseket, és válaszol a 21. század új kihívásaira is. A platform hátterét adó legújabb moduláris fejlesztéseket a HerMész-Szoft Kft. képviselői mutatták be. Az OKP szerkezetét úgy tervezték meg, hogy minden magyar könyvtár csatlakozhasson, szolgáltatásait elérhesse bárhol az országban.

Az OSZK szervezetében feláll egy külön MKDNy Iroda, amelynek feladatát vezetője, Farkas Gábor Farkas ismertette: azon dolgoznak, hogy feltérképezzék, hol őriznek az országban muzeális könyveket, kéziratokat, térképeket, kottákat és egyéb dokumentumokat, ezekből mennyi található az egyes intézményekben, azok milyen állapotban vannak, és mi az értékük. Emellett pedig kiemelten fontos az is, hogy az új rendszeren keresztül megmutassák ezeket a kincseket és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék.

„Az Országos Széchényi Könyvtár, és vele együtt a könyvtárak közössége számára alapvető fontosságú, hogy a 21. században örökségünk megőrzése mellett az új kulturális inspiráció forrásaként is szolgáljanak. Ennek lesz kitüntetett eszköze az OKP” – hangsúlyozta a főigazgató

A megújult rendszer a http://mkdny.oszk.hu/ internetes címen érhető el.