Csepregi Klára és Baráth Bálint kiállítása

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2012/02/24

A hetedik emeleti katalógustérben 2012. február 16-tól május 15-éig látható Csepregi Klára és Baráth Bálint tárlata. Baráth Bálint a Raktári Osztály munkatársa, Csepregi Klára pedig 2011. decemberi nyugdíjazásáig évtizedeken át dolgozott a nemzeti könyvtár Tájékoztató Osztályán. Új kezdeményezés nyomán a házban dolgozók közül most ők ketten mutatják be alkotásaikat.

LÉLEK   ÉS   DRÁMACsepregi Klára festményei
Csepregi Klára képeinek egyik része személyes életének eseményeit (anya-lánya kapcsolat, kirándulások emlékei) dolgozza fel – néha ábrázoló, néha jelképes, metaforikus formában. Más képeit valamilyen közéleti, társadalmi jelentőségű esemény vagy gondolat inspirálta, mint például a politikai választások, a vörösiszap-katasztrófa kérdései vagy a vallás világa. Alkotásai mindezek eredményeképpen egy autodidakta alkotó vizuális naplójává állnak össze.

„Térpapír” (vizuális koan) Baráth Bálint művei
A kiállítás fotóin a Baráth Bálint által hajtogatással, gyűréssel és ragasztással létrehozott, az organikus és a geometrikus határát feszegető papírplasztikák fotói láthatók. Az alkotások részben előre meghatározott gondolati koncepció mentén jönnek létre, részben a véletlen szülöttei. A művek középpontjában az illúzió és a valóság, a valóság és a jel összetett viszonya áll. A sorozat nem zárt formalogikán alapul, inkább játékos sokféleséget mutat.