A nemzeti könyvtár Kézirattárának első őre

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/01/24

A Nemzeti Téka sorozatban jelent meg az OSZK két munkatársa, Szita Gábor és Weeber Tibor által összeállított bibliográfia, amely Csontosi János munkáit és levelezését bemutatja be.

A kötet ismertetőjéből: „A Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi Országos Könyvtárának egyik legizgalmasabb korszakába lép az olvasó, ha belelapoz kötetünkbe. A Széchényi Ferenc nagylelkű adományaként 1802-ben, 210 évvel ezelőtt alapított nemzeti intézmény ezekben az évtizedekben, a 19. század utolsó harmadában vált modern, a mai értelemben véve nyitott könyvtárrá és egyben kutatóműhellyé. A jeles történész, Fraknói Vilmos igazgatása alatt strukturális változások mentek végbe, megkezdődött a gyűjtemény gazdagsága megkövetelte differenciálódás, melynek első lépése a Kézirattár létrejötte volt, s az új gyűjteményrész felállításában a munka oroszlánrésze Csontosi Jánosnak, a Kézirattár „első őrének” jutott.

Csontosi életművének feltárása a magyar tudománytörténet sok évtizedes adóssága. Nyomtatásban megjelent munkáinak bibliográfiájával és levelezésének annotált bibliográfiájával ennek az adósságnak törlesztéséhez kívántunk jelentősen hozzájárulni. Mint képzett paleográfus, a középkori kézirattan elismert tekintélye, rengeteget tett a gyűjtemény középkori anyagának gyarapításáért, s a feltáró munkából komoly tudományos eredmények születtek, elsősorban a 15. század magyar könyvkultúrájának, jelesül a Corvina Könyvtár történetének terén.

Levelezésének annotált bibliográfiája mintegy hátterét szolgáltatja a publikációknak, feltárva a kor kutatási metódusait, a kutatás intézményi kereteinek történetét, emellett az intézményi struktúra sajátosságait, így például az Akadémia és a Könyvtár viszonyát, de szolgál nem publikált tudományos eredményekkel is. Csontosi a lap megindulásától fogva a Magyar Könyvszemle szerkesztője, legdolgosabb szerzője, levelezése ennek a munkának mindennapjaiba is betekintést enged, így elsőrangú forrást szolgáltat Európa egyik első könyvtörténeti-bibliográfiai szakfolyóiratának kialakulásához. És végül, látni fogja az olvasó, hogy az általa írott levelek kivonataiban bőségesen idézzük őt, mert szerettük volna megmutatni ennek a szép és nehéz életpályának teljességét, magánéletével, ambícióival, személyes harcaival, barátságaival, vereségeivel és sikereivel együtt.”

A kötet adatai:
Szita Gábor – Weeber Tibor: „A kéziratoknak van lelkök”. Csontosi János munkáinak és levelezésének bibliográfiája. OSZK – Gondolat Kiadó, 2012. (Nemzeti Téka)

Tartalomjegyzék

A mű kapható az OSZK Kiadványboltjában. Ára: 2800 Ft.

Kiadványtár:
Tel.: (06 1) 22-43-878
Fax: (06 1) 22-43-744

E-mail