Dobó Piroska két könyve a MEK-en

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2011/10/05

Dobó Piroska könyvei, az 1980-ban megjelent Alászállás és az 1982-es megjelenésű A szembesítés mától olvashatók az Országos Széchényi Könyvtárban működő Magyar Elektronikus Könyvtárban:

Alászállás -digitális változat a MEK-en

A szembesítés -digitális változat a MEK-en

Az író hagyatékát gondozó Bódis Mária az alábbi sorokkal ajánlja figyelmükbe a két kötetet: "A szerző szellemi eszmélése egyetemi éveire, az 1960-as évek elejére esik, amikor komollyá vált a kérdés az ő számára is: hogyan lesz egy nem értelmiségi, "munkás-paraszt származású", azaz kispolgári családból jött ember értelmiségivé – életformájában, gondolkodásában, erkölcseiben, igényességében. Nagy teherrel indult útnak ez a generáció. Volt, akit megkeményített ez a hozott családi előny és támasz nélküli küzdelem, megnövelte önmagával és a világgal szembeni elvárásait, volt, aki a szenvedésekben alámerült, és ezáltal képes lett szembenézni önmagával s a világgal, - ilyen volt Dobó Piroska is. Az 1960-as, embert érlelő évek bizonytalanságainak bizonyítékai ezek az írások, ha sok éven át érlelődtek is benne.

Dobó Piroska megjelent munkáinak közzétételével emlékezünk a 48 évesen meghalt írónőre és tanárra. Október 5-én éppen 25 éve, hogy elment közülünk, és itt hagyta nekünk könyveit és könyveinek számtalan figuráját, fantáziája és életismerete teremtett alakjait, hogy velük találkozva felidézhessük emlékét mi, akik ismertük, mi, a barátok, a tanítványok és mindenki más: azok, akik elolvassák a regényeit." 

Az írónőről hamarosan egy monográfia is olvasható lesz a MEK-ben, amely befejezetlenül maradt, meg nem jelent írás-töredékeket is tartalmaz majd.

A szembesítés raktári példánya az OSZK-ban.

Az Alászállás raktári példánya az OSZK-ban.