Együttműködési megállapodás a Montenegrói Nemzeti Könyvtárral

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/02/27

 

Dr. Tüske László főigazgató és Bogić Rakočević, a Montenegrói Nemzeti Könyvtár igazgatója a tavaly októberben megrendezett kínai könyvtári kongresszuson ismerkedtek meg, amelyet követően felmerült a két intézmény közötti közvetlen szakmai szintű együttműködés kialakításának lehetősége. Ezt megelőzően, 2016. május 23-án Montenegró kulturáért felelős minisztere, Pavle Goranović és az általa vezetett kulturális küldöttség látogatta meg könyvtárunkat, melynek során megegyeztek a két ország nemzeti könyvtárainak együttműködéséről szóló megállapodás aláírásáról.

A Montenegrói Nemzeti Könyvtár delegációját február 25-én üdvözölhettük könyvtárunkban, ahol a könyvtárközi együttműködés főbb irányait tárgyalták meg, különös tekintettel a jelenleg is tartó digitalizációs projektre, a mindkét intézményben zajló könyv- és nyomdászattörténeti kutatásokra, valamint az ezekre épülő további tudományos programok és kiállítások megszervezésére. A tárgyalás végén Bogić Rakočević és Dr. Tüske László négy évre szóló Együttműködési Megállapodást írt alá.

A budapesti látogatás során a vendégeknek lehetőségük nyílt megtekinteni a Parlamentet, valamint az Országgyűlési Könyvtár gyűjteményét is, ahol Markója Szilárd, a könyvtár igazgatója fogadta a delegációt.