Elhunyt egykori munkatársunk, Pachinger (Karajos) Kinga

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/11/21

Életének 69. évében, 2019. november 7-én elhunyt Pachinger Kinga, sz.: Karajos Kinga az Országos Széchényi Könyvtár Gyarapítási és Állomány-nyilvántartó Osztályának egykori munkatársa. Ugyan pályáját nem könyvtárosként kezdte, de már 1972-ben könyvtárban, az OMIKK elődjénél, az Országos Műszaki Könyvtár és Dokumentációs Központban dolgozott, ahol műszaki könyvtárosok oktatásának szervezése és képzési anyagok összeállítása volt a feladata.

Érdeklődése sokirányú volt, folyamatosan képezte magát. Elvégezte a Magyar Rádió és Televízió Tömegkommunikációs Kutató Központjának szociológiai tanfolyamát, könyvtáros diplomát 1980-ban kapott. Elméleti és gyakorlati ismereteket szerzett szerkesztőként és újságíróként a Statisztikai Könyvkiadó Vállalatnál, a Népszavánál, majd a Magyar Televízónál, ahol külpolitikai háttérműsorok készítésében vett részt.

1981 és 1984 között férjével az NSZK-ban, Heidelbergben élt és dolgozott, részben ott is könyvtárosként, német nyelvtudását fejlesztve.

1984-től 2008-ig (nyugdíjba vonulásáig) feladata a külföldön megjelent hungarika, elsősorban történelemtudományi, irodalomtudományi és nyelvészeti időszaki kiadványok gyarapítása és nyilvántartása volt.

Összeállította a Müncheni Magyar Intézet 1975–1990 közötti emigráns magyar folyóiratainak bibliográfiáját, amely 1998-ban az Ungarn Jahrbuch 23. kötetében jelent meg (Bibliographie der ungarischen Exilpresse im Ungarischen Institut München 1975–1990), valamint sajtó alá rendezte Michnay Gyula Mint Mohamed koporsója című, életrajzi írásokat tartalmazó könyvét.

Tagja volt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Műszaki Könyvtáros Szekciójának.

Temetése 2019. november 22-én 14 órakor lesz a Pilisvörösvári temetőben.

Emlékét megőrizzük.