Elhunyt egykori munkatársunk, Szilvássy Zoltánné

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/04/20

2020. február 25-én kilencvenedik életévében elhunyt Szilvássy Zoltánné, Judith, sok könyvtáros kolléga szeretett példaképe, tanítómestere. 

Judith első könyvtáros állását a Budapesti Műszaki Egyetem Központi Könyvtárában foglalta el az 50-es években (1951–1957), majd évtizedeket töltött az Országos Széchényi Könyvtárban, 1958–1991 között. Életét, munkásságát a könyvtárügynek és olyan nagyívű hazai kezdeményezéseknek szentelte, mint az Időszaki Kiadványok Adatait Nyilvántartó Nemzetközi Rendszer (International Serials Data System – ISDS) magyarországi központjának létrehozása, a Külföldi Folyóiratok Központi Katalógusának korszerűsítése és a Nemzeti Periodika Adatbázis (NPA) elindítása. 1990-ben, amikor Magyarország az Európa Tanács tagja lett, Judith felkérést kapott az Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központ kialakítására az Országgyűlési Könyvtár keretében, ahol 1998-ig látta el a központ működtetésével járó feladatokat. 

Szakmai pályafutása nemzetközi téren is kiemelkedő volt: részt vett az ISSN rendszer Igazgató Tanácsának munkájában 1976-tól 1992-ig, közben 1987-ben– az alapító igazgató (Mary Rosenbaum) hirtelen halálát követően – ellátta a párizsi ISDS (ma: ISSN) Nemzetközi Központ igazgatói tisztét is. Nyelvi kompetenciájának köszönhetően (folyékonyan beszélt angolul, franciául és németül) még számos más nemzetközi megbízásnak tett eleget az UNESCO, az Európa Tanács, az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) és az IFLA, a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége felkérésére is.

Érdeklődésének fő területe az időszaki kiadványokkal kapcsolatos hazai és nemzetközi munkálatokhoz kötődik. Az IFLA Időszaki Kiadványok Szekció (Section on Serial Publication, ma: Serials and Other Continuing Resources Section – SOCRS) bízta meg az időszaki kiadványok kezelésével foglalkozó alapmű összeállítására, melyet 1996-ban adtak ki Basic serials management handbook címen. Ezt több nyelvre lefordították (spanyol, orosz, francia), míg végül 2006-ban magyarul, addigra már elengedhetetlen aktualizált tartalommal jelent meg: Az időszaki kiadványok és egyéb folytatódó források könyvtári kezelése címmel. Gazdag szakmai pályáján összegyűjtött és mindig megújuló, napra készen tartott tudását ebben a formában is megosztotta a pályatársakkal és a pályára készülő új nemzedékkel.

Szilvássy Zoltánné életútját végigkísérhetjük abban az interjúban, melyet az ISSN rendszer létrejöttének 40. évfordulója kapcsán, 2015-ben, a párizsi ISSN Nemzetközi Központ igazgatója, Gaëlle Béquet telefonon keresztül készített vele mint valamikori elődjével. Judith akkor már visszavonultan, de szakterülete iránti töretlen érdeklődéssel rendszerezte hagyatékát. Az interjú a Ciência da informação tematikus különszámában – a brazil ISSN központot fenntartó IBICT (Instituto Brasileiro de Informação em Ciência e Tecnologia) folyóiratában – jelent meg (44. évf. 1. sz., 2015, „ISSN 40th anniversary”): Interview with Judith Szilvássy by Gaëlle Béquet

 

Szilvássy Zoltánné temetéséről később intézkednek. 

Kedves munkatársunk emlékét megőrizzük.