Hajrá, magyarok! Dokumentumok a négy sportág történetéből

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/08/29

 

A nyári szünetet követően ismét megtekinthető a Hajrá, magyarok!  című „sportos” kamarakiállításunk, mely a 2019-ben Magyarország által megrendezett négy világbajnokság sportágainak történetéből mutat meg dokumentumokat.

Minden kiállításnak, amit a Plakát- és Kisnyomtatványtárban rendezünk, két célja van. Természetszerűleg a választott témáról van mondanivalónk, de egy sajátos nézőponton, a tárunkban gyűjtött „kisnyomtatványokon” keresztül, hiszen a másik célunk ezeknek a bemutatása. Szeretnénk minden kiállításunkon, bármiről is szóljon, megmutatni a sokszínűséget: a tartalom változatosságát és a dokumentumok sokféleségét. Mint minden témáról, a sportról is sok és sokféle nyomtatott forrást őrzünk tárunkban: sporttémájú plakátokat, versenyszabályokat, alapszabályokat, naptárakat, táncrendeket, kártyákat, képeslapokat és még sok más, a különböző sportágak múltját őrző dokumentumot.

2019-ben Magyarországon több alkalom is volt és lesz arra, hogy a világ legjobbjait lássuk különböző sportágakban, ugyanis sok más sportesemény mellett, négy világbajnokságot is rendeztek, rendeznek hazánkban. A kiállításon igyekeztünk röviden bemutatni e négy sportág történetét. A kiállítás megnyitásakor még mind a négy világverseny előttünk állt, mára három már befejeződött. Az asztalitenisz-világbajnokságon viszonylag kevesebb volt a magyar siker, de júliusban, a vívó-világbajnokságon már drukkolhattunk és tapsolhattunk a magyar érmeseknek, elsősorban a párbajtőrben aranyérmet szerzett Siklósi Gergelynek. Augusztus végén nagy sikerrel zajlott le Szegeden a kajak-kenu világbajnokság, melyen Magyarország 5 arany, 4 ezüst és 3 bronzérmet nyert. Szeptember 2-től 8-ig pedig az öttusázóknak szurkolhatunk a Kincsem parkban.
Ez a négy sportág kiállításunk témája. Megtekinthető többek között az I. Asztalitenisz Európabajnokság plakátja, melyet Budapesten rendeztek 1958-ban. Kiállítottunk metszetet, mely a középkori lovagi vívást, a mai vívás ősét ábrázolja. Olvashatják a Buda-pesti Hajós-egylet alap- és rendszabályait 1861-ből. Megmutatjuk Önöknek a Skála-Coop egyik reklámját is, mely az 1979-ben Magyarországon rendezett öttusa-világbajnokság programfüzetében jelent meg.