Három új kiadványunk

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/05/02

Az OSZK sikeres könyvkiadási programjának kínálata újabb igényes és tartalmas kötetekkel bővült. Mindhárom, most megjelent kiadványunk a nemzeti könyvtár unikális kincseire és gazdag történetére támaszkodik, hol kortörténeti rajzzal színesítve eddigi ismereteinket, hol pedig tematikus formában prezentálva gyűjteményes kincseinket. Az OSZK által önállóan jegyzett kiadványok a Zeneműtár történetét, egy kivételes magánkönyvtár reprezentatív állományát, illetve corvináink művelődéstörténeti jelentőségét alapul véve készültek, azzal a reménnyel, hogy olvasóink rengeteg újdonsággal, valós értékekkel gazdagodnak majd.

Kelemen Éva már hosszú ideje foglalkozik a közel százesztendős zenei gyűjtemény történetével. Az oral history műfaját felhasználva az egykori munkatársakkal készített interjúkat, amelyek az Az járt oda, aki kottát is tudott olvasni című kötetünk gerincét képezik. A beszélgetések során megelevenednek a Zeneműtár egykori színes mindennapjai. A kötetet nem csak zenekedvelő olvasóknak ajánljuk, mivel az interjúalanyok személyes visszaemlékezései által művelődéstörténeti, történelmi utazásnak is részesei lehetünk.

Másik újdonságunk egy háromnyelvű díszalbum: Todoreszku. Egy kivételes könyvtár kincsei című kötetünk a nagy gyűjtő és mecénás személyének, Dr. Todoreszku Gyulának állít emléket halála után kereken egy évszázaddal. Todoreszku a magyar nemzeti könyvtár egyik legjelentősebb adományozója, mintegy 3000 kötetes, felbecsülhetetlen értékű darabokban bővelkedő magánkönyvtára 1920-ban került a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtárába. Az esemény 100. évfordulóján magyar, román és angol nyelvű díszalbumunk fényképekkel, dokumentummásolatokkal igyekszik bemutatni az említett gyűjtemény kivételes gazdagságát és sokrétűségét. A Varga Bernadett által szerkesztett kötetet az ELTE Román Filológiai Tanszéke és Románia Magyarországi Nagykövetsége támogatásával jelent meg.

Harmadik kötetünk egy régóta várt, igényes katalógus, mely legbecsesebb kincseink, a corvinák hallatlanul izgalmas világába kalauzol. A Corvina könyvtár budai műhelye című, tavaly zárult, nagy sikerű kiállításunkhoz készült szakkatalógus „Az ország díszére” címmel jelent meg, Zsupán Edina szerkesztésében. A közel 500 oldalra rúgó díszkötet felépítése a kiállítás struktúráját tükrözi, ugyanakkor a témában született számos új eredmény részletes, tanulmányokban történő bemutatására vállalkozik. A kiállítás, így jelen kötetünk is a budai királyi műhely corvináira és azok összetett művelődéstörténeti jelentőségére fókuszál, szakítva az egyszerű bemutatás tradíciójával, helyette tudományos igényű, páratlan kultúrtörténeti elemzéseket nyújtva.

Mindhárom friss kötetünk online is megrendelhető a Kiadványtárban.