Ifjú miniátorok műremekei a budai várban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2019/01/09

 

Az ország több mint 60 pontjáról, 250 rajz érkezett a Miniátort Budára! című pályázatunkra. Mátészalkától Kaposvárig, Bonyhádtól Szombathelyig, sőt még Szerbiából is érkeztek alkotások a felhívásra.

„Mátyás apródjai jelentkeznek vala a kihirdetett nemes cselekedet megelevenítésére. A kis apródok nevelőikkel pontos tanulmányokat, kutatásokat végeztek vala. Elolvastak sok-sok történetet, megnéztek ismeretterjesztő filmeket, lapozgattak régi könyveket vala, melyek dicső Mátyás királyunk életéről, családjáról, nagy tetteiről, igazságosságáról regéltek vala. Ezután papiruszra vetették dicső munkájukat, melyekkel megmérettetnek vala eme nemes csatában. Míves munkáikat postával küldik el vala a királyi palotába. Reménykedve, hogy míveik elnyeri a király tetszését” – írták a gyulai Implom József Általános Iskola tanulói a Miniátort Budára! című rajzpályázatunkra érkezett alkotásaik mellé.

A rajzpályázaton azt a legrátermettebb ifjú miniátort kerestük, aki az uralkodó legkirályibb cselekedeteit megfesti. Aki szorgos kutató munkát sem kímélve szöveget jegyez és dicső képet alkot a magyarok Hunyadi Mátyásáról. Ahogy a pályázati kiírásban kértük: óvakodjon a szerző a hízelgéstől, keresse a király nemes cselekedeteinek históriáját. Királyi minőségének legtisztább erényeiből egyet kitüntessen, s míves munkával színes formában bémutasson. Az apró kép az M betű köré rendeztessék!

 

A legkiválóbb jelentkező egész házanépével és minden társaival hivatalos ama bálra, melyen műve átadatik a királynak. A képek zsűrizése megkezdődött, a nyerteseket a napokban értesítjük. A beérkezett pályaművekből a bál napján kiállítást rendezünk, melyre ezúton is szeretettel várunk mindenkit. Számítunk az érdeklődők jelmezes, álarcos megjelenésére.