Járványügyi rendelkezések 2020. szeptember 1-jétől

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/08/31

 A járványügyi helyzet változása (emelkedő esetszámok) miatt 2020. szeptember 1-jétől látogatóink és olvasóink számára az orrot és a szájat is eltakaró maszk viselése már nemcsak az olvasói terekben, hanem a könyvtár teljes területén kötelező.

Kérjük minden kedves látogatónkat, hogy maszkról gondoskodjék!

Könyvtárunk nyitvatartása nem változik: a könyvtár törzsgyűjteményi olvasóterme és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár további intézkedésig keddtől péntekig 10 és 17 óra között várja az olvasókat, a különgyűjteményi olvasótermek kedd-csütörtök 10-17 óra között várják a látogatókat. 

Felhívjuk figyelmüket, hogy A Plakát- és Kisnyomtatványtár ötödik emeleti olvasóterme a járványügyi intézkedések következtében bezár. 2020. szeptember 22-től az olvasókat a 6. emeleten, a Színháztörténeti és Zeneműtár olvasótermében szolgáljuk ki a különgyűjteményi olvasótermek szokásos nyitvatartási idejében.

A járványügyi szabályok értelmében a megfelelő társadalmi távolság betartása miatt 50 főben korlátozzuk a könyvtárban egyszerre tartózkodó olvasóink számát. A könyvtárba történő belépéskor kérjük, minden esetben használják a főbejáratnál elhelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő automatákat.

Az épületben való tartózkodás teljes időtartama alatt kötelező a maszk viselése.

A járványügyi szabályok betartása érdekében az olvasói nyilvános terek használatában bevezetett változtatások:

 • Bevezettük az online helyfoglalás lehetőségét.

Kérjük, helyfoglalási igényüket  

 • az Általános Olvasóterem esetében az inform[kukac]oszk.hu,
 • a Mikrofilm-olvasóterem esetében a mikroolv[kukac]oszk.hu,
 • a Könyvtártudományi Szakkönyvtár esetében a kszk[kukac]oszk.hu e-mail címre küldjék.

Minden helyfoglalási igényre válaszolunk, de a nyitvatartási időn kívül érkező e-maileket csak a következő nyitvatartási napon tudjuk feldolgozni, ezért az olvasók türelmét kérjük.

 • A ruhatárban egyszerre egy olvasót tudunk fogadni, javasoljuk a zárható értékmegőrző szekrények használatát.
 • Könyvtári beiratkozásra keddtől péntekig 16.30-ig van lehetőség. A havi, a féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén újakra cseréljük őket. A napijeggyel rendelkező olvasók esetében a nejlontáskát kérjük visszaadni, csak fertőtlenítés után adjuk ki őket újra.
 • A Könyvtártudományi Szakkönyvtárban lehetőség van a kölcsönzött könyvek visszavételére és könyvek kölcsönzésre is. A kszk[kukac]oszk.hu címre előzetesen elküldött kéréseiket összekészítjük, hogy a zárt térben való tartózkodást minimalizálni tudjuk. A kölcsönzött könyvek hosszabbítása egyaránt lehetséges e-mailben (kszk[kukac]oszk.hu) és telefonon (06 1/224-3725) keresztül is. A visszavett könyvek 72 órás karanténba kerülnek, olvasóink védelme érdekében ez idő alatt nem áll módunkban azok forgalmazása.
 • A könyvkiadó állomáson a helyszámkérés rendje nem változik: a helyszám alapján értesítjük az olvasót a megérkezett raktári dokumentumról, illetve így tudjuk biztosítani a létszámkorlátozás betartását.
 • Az Általános Olvasóteremben és a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban egymástól biztonságos távolságban alakítottunk ki egyéni olvasói helyeket. Az olvasók a szabad helyek függvényében választhatják ki a számukra megfelelő asztalt.
 • A szabadpolcról levett könyvet használat után kérjük, hogy az erre a célra kihelyezett könyvbölcsőre tegyék, hogy a könyvtár biztosíthassa azok időleges elkülönítését.
 • A fokozott biztonság érdekében átmeneti időre szüneteltetjük az Olvasói Professzionális Munkaállomások (OPM) és minden egyéb számítógép használatát, ezért kérjük, lehetőség szerint saját eszközt hozzanak magukkal. A saját mobil informatikai eszközzel nem rendelkező olvasóink számára a Központi Tájékoztatóban, illetve az Általános Olvasóterem és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár tájékoztató pultjánál kikeressük a kért raktári jelzetet.
 • A könyvtár nyilvános területein olvasóink számára elérhető a wifiszolgáltatás.
 • A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban rendelkezésre állnak a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítünk.
 • A fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetjük mikrofilmmásolat készítése, gyorsmásoló- és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásainkat. A dokumentummásolásra irányuló kéréseket 10 munkanapon belül, illetve a beérkező igények számának függvényében, egyedi határidőket egyeztetve teljesítjük. Az elkészült anyagokat, amennyiben arra mód nyílik, elsősorban elektronikus formában vagy postai úton kézbesítjük, de biztosítjuk a helyben való átvétel lehetőségét is. Megrendeléseiket papíralapon a mikrofilm-olvasóteremben adhatják le, elektronikus formában a masolatkeszites[kukac]oszk.hu címre küldhetik el azokat. A szolgáltatás díját átutalással, utánvéttel vagy helyben, az elkészült anyagok átvételekor egyenlíthetik ki.
 • A katalógustérben kihelyezett fotelekben az olvasásra és a társalgásra a korábbinál kényelmesebb lehetőséget biztosítunk.
 • Kérjük, a könyvkiadó állomáson tartsák be a 1,5 m-es várakozási távolságot. A raktári kérések leadása és a kérések teljesítésének kiértesítése változatlan formában történik. Továbbra is biztosítjuk a raktári könyvek félretételi lehetőségét, azonban a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében a könyvek olvasók közötti cseréjére nincs lehetőség.
 • A visszaadott raktári dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek, olvasóink védelme érdekében ez idő alatt nem áll módunkban azok forgalmazása.
 • Raktári kéréseiket 16 óráig fogadjuk.

Szeretettel várjuk Önöket az OSZK-ban!