Kép, sajtó, történelem

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2016/02/04

Az Országos Széchényi Könyvtár és az Argumentum Kiadó közös kiadásában megjelent Révész Emese: Kép, sajtó, történelem. Illusztrált sajtó Magyarországon 1850–1870 között c. új kiadványunk.

Az illusztrált sajtó a 19. század médiatörténetének egyik legkevésbé ismert szelete. Vizsgálata jellegzetesen tudományközi terület, amely napjainkban a kultúrakutatás és a modern képkutatás egyik legizgalmasabb témája. E kötet a képalkotás és befogadás művészettörténeti összefüggéseit helyezi előtérbe. Kérdésfeltevése középpontjába azt helyezi, létezik-e sajátos képi karaktere a sajtóban megjelenő illusztrációnak? Miként viszonyul a magas művészethez (akadémikus és szalon kultúrához), a sokszorosított grafika megújuló ágazatához, más részről pedig a képek tömegét előállító populáris képiparhoz? Milyen stratégiákkal, technikákkal tölti be „intervizuális” és kultúraközi körvetítő szerepkörét? A szerző elemzéseiben a medialitás és reprezentáció fogalmai felől keresi a válaszokat. Áttekinti a hazai képes sajtó új típusának 19. századi történeti alakulását, technikai, gazdasági hátterét. Feltárja a folyamatot, miként vesznek részt a hazai sajtó képei a kulturális szimbólumok kialakításában, a nemzeti identitástudat formálásában. A kötet ebbe a világba avatja be olvasóit számtalan felfedezésre szánt illusztrációval.

A kötet adatai
Révész Emese: Kép, sajtó, történelem. Illusztrált sajtó Magyarországon 1850–1870 között
Kiadja az Országos Széchényi Könyvtár és az Argumentum Kiadó (Res Libraria IV.)
ISBN 978 963 200 642 0
A kiadvány ára: 3950,- Ft.

A kiadvány kapható az OSZK könyvesboltjában vagy megrendelhető az OSZK Kiadványtárától az alábbi elérhetőségeken: Budai-Király Tímea, Tudományos Igazgatóság Kiadványtár, Országos Széchényi Könyvtár; 1827 Budapest, Budavári Palota F épület; Tel.: 22-43-878, Fax: 22-43-744, email: kiadvanytar@oszk.hu.