Kincsek cseréltek gazdát az Országos Széchényi Könyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/06/12

 

Az ’56-os forradalom napjaiban került Simon Kázmér birtokába Mikes Kelemen Levelek Törökországból című írásának díszes, bőrkötéses kiadása (1895), amelyet az 1950-es évektől a Nemzeti Múzeum őrzött.

A díszkiadás Rákóczi Ferenc hamvai hazahozatalának állított emléket. A két krími háború között corvinakutatás céljából érkeztek Konstantinápolyba magyar kutatók, akik kezdeményezték a rodostói száműzetésben elhunytak maradványainak hazahozatalát, amelyeket Mikes Kelemen feljegyzései nyomán találtak meg. Mikes maradványait, mivel a raboskodók közül ő maradt legtovább életben, így senki nem maradt, aki feljegyezhette volna sírjának helyét, már nem tudták fellelni.

Úgy tudni, a könyvet a tűz elől menekítették ki, így jutott Simonhoz. A férfi és családja a forradalom után az Egyesült Államokba költözött, idén tavasszal viszont azzal kereste meg a helyi Lions Klubot, hogy segítsenek hazajuttatni a könyvet, hogy azt közgyűjteményben helyezhessék el. A könyvet Koleszár Péter, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének kormányzója vette át Chicagóban, a Külgazdasági és Külügyminisztérium pedig vállalta, hogy hazaszállítja a kötetet.

A kiadványt június 11-én fogadta be az Országos Széchényi Könyvtár.

Egy páncélszekrény mélyéről került elő 2015 tavaszán az az ősnyomtatvány-kolligátum, amit Velencében nyomtattak valamikor 1494 után. A 19. századi papírkötésben megbújó kötetet a pecsét szerint a budai ferencesek őrizték az 1950-es évekig. Tertullianus keresztényekről szóló védőbeszéde és a hozzákapcsolt nyomtatvány, Eusebius zsidó bölcseletet támogató írása ezt követően került az Országos Széchényi Könyvtárba, ahonnan 1984-ben szerették volna visszajuttatni a Budai Ferences Rendház Könyvtárába, csakhogy ez valamiért nem történt meg. A könyv ekkor jutott a páncélszekrénybe, majd költözött a Múzeum körútról a Budai Várba, ahol három évtizeden át várakozott a trezorban arra, hogy a figyelem ismét ráirányuljon. A nemzeti könyvtár június 11-én visszaadta tulajdonosának, a Budai Ferences Rendház Könyvtárának az elrejtett kincseket. A nemzeti könyvtár munkatársai által restaurált művet Dobszay Benedek, a ferences rend tartományfőnöke vette át, aki beszédében megköszönte az átadást, valamint kifejezte reményét, hogy a jövőben minél több fontos mű fog visszakerülni az őt megillető helyre. Ehhez egészen hasonló célok mentén indult el 2013-ban a Mikes Kelemen program, amely a tengeren túli diaszpórákból hozza haza a magyar kultúra írásos dokumentumait.