Kinek a történelme? – könyvbemutató

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2018/12/03

Szeretettel meghívjuk Sárközy Réka Kinek a történelme? – Emlékezet, politika, dokumentumfilm című kötetének bemutatójára az Art+Cinema moziba. (Budapest Erzsébet körút 39.)
A bemutató időpontja: 2018. december 18. kedd, 16 óra

A kötet kapcsán történelem, politika és dokumentumfilm kapcsolatáról beszélget a szerzővel Dr. Gelencsér Gábor filmesztéta, majd levetítünk egy részletet Halmos Ádám: Nemzeti trip című filmjéből.

A kötetről: Trianon, Don-kanyar, Holokauszt, 1956 és az azt követő megtorlás. A 20. századi magyar történelem nagy traumái. A múlt olyan eseményei, amelyeket máig nem dolgozott fel a társadalom; az emlékezeti munka hiánya rányomja bélyegét mindennapjainkra, tisztázatlan múltbéli történeteink nyomasztó árnyékként vetülnek a jelenre. Sokféle módja lehet a kollektív emlékezet ápolásának, a múlt feldolgozásának. A történelem megítélésének és művelésének lehetőségei átalakultak az elmúlt évtizedekben. Egyre inkább elfogadott, hogy a történelem társadalmi diskurzus, és nem kizárólag a tudományosság szűk keretei között értelmezhető, hanem meg lehet jeleníteni, sőt létre lehet hozni történeti narratívát más médiumon, kulturális szférában is. A dokumentumfilm az egyik lehetséges eszköz ehhez: segíthet megszabadulni a múlt nyomasztó terheitől. Ez a könyv azt vizsgálja, hogy az elmúlt harminc év magyar történelmi dokumentumfilmjei milyen szerepet játszottak a magyar nemzeti emlékezeti narratívák megfogalmazásában, az emlékezeti közösség megteremtésében, a traumák feldolgozásában.

Sárközy Réka az ELTE Bölcsészkarán és a Színház és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát. 1995 óta az OSZK 1956-os Intézet munkatársa, kutatási területe a történelmi dokumentumfilm és a történelmi fényképek. Producerként vett részt 16 dokumentumfilm elkészítésében. Az 1956-os Intézet több mint 15.000 digitális fényképet tartalmazó jelenkortörténeti fotóadatbázisának egyik létrehozója. A Színház és Filmművészeti Egyetemen doktorált 2011-ben. „Elbeszélt múltjaink” címmel jelent meg monográfiája a magyar történelmi dokumentumfilm történetéről. 2011-től 2014-ig Bolyai János kutatói ösztöndíjas. Óraadóként tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Intézetében, és a Színház és Filmművészeti Egyetemen.

A kiadvány könyvesboltunkban is megvásárolható.