„Könyvim az én fiaim”

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/11/14

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat Kiadó közös kiadásában megjelent „Könyvim az én fiaim”. Vitkovics Mihály könyvtára című könyv.

A könyv fülszövege: Vitkovics Mihály (1778–1829) korának neves szerb származású ügyvédje, magyar költő, valamint a magyar és szerb irodalomtörténet kiemelkedő személyisége volt. Magyar nyelven verseket, tanulmányokat – különösen a szerbek szokásairól, életmódjáról – valamint színdarabokat írt, és magyar nyelvű műveket fordított szerbre.

Rendszeres levelezésben állt Kazinczy Ferenccel, a magyar nyelvújítás vezérével, illetve Horvát Istvánnal és Szemere Pállal, akikkel megalapította Kazinczy „Pesti Triászát”, amelynek célja Kazinczy törekvéseinek támogatása volt. Kazinczy hozzá írt episztolája volt a nyelvújítási küzdelmek kiindulópontja. Egyike volt továbbá a Magyar Tudományos Akadémia alapító tagjainak is.

Nagy hangsúlyt helyezett könyvek vásárlására, a kortárs irodalom és a természettudományok megismerésére. A hagyatéki listát kiegészítő rekonstruált könyvjegyzék – amellyel az olvasó és a kutató nyomtatásban ebben a könyvben találkozhat először – és a mutatók feltárják az 1077 tételből álló Vitkovics-könyvtárat. Ez nem csak a tételek száma miatt különlegesen érdekes a magyar polgári könyvtárak történetében, hanem a speciális soknyelvűségéből adódó sokszínűségért is. Vitkovics beszélt magyarul, szerbül, németül, latinul, olvasott ó- és újgörögül, oroszul, franciául és olaszul.

A XIX. század elején az ő – és több társa – tevékenysége a két nép kultúrája termékenyítő kapcsolatának, együttműködésének példaképe volt.

A második kiadás – kisebb szöveghibák javításán túl – közli a kéziratos jegyzék rovatainak szövegét is, a szerb nyelvű könyvek esetében pedig nem a transzliterált leírást, hanem a szerb közös online katalógus cirill betűs tételét szerepelteti.

Kiadja az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat Kiadó
Feldolgozta és szerkesztette: Csepregi Klára–Bor Kálmán
Második, átdolgozott kiadás
(Nemzeti Téka)
ISBN 978 963 200 617 8
A kiadvány ára: 2 900,– Ft.

A kiadvány megvásárolható az OSZK könyvesboltjában és megrendelhető a Kiadványtárban. Elérhetőségek:

Budai-Király Tímea
Tel.: 22-43-878
Fax: 22-43-744
Email