Könyvtárak a sikeres kulturális turizmusért

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/10

 

A Békés Megyei Könyvtár 2024. május 3-án második alkalommal szervezte meg a Könyvtárak a sikeres kulturális turizmusért elnevezésű országos szakmai továbbképzést.

A könyvtári és informatikai szakemberek, valamint turisztikai szereplők részvételével zajló szakmai fórumot azzal a céllal hozták létre, hogy a könyvtárak együttműködéseket alakíthassanak ki egymással, valamint megoszthassanak bevált és hasznos gyakorlatokat, hogy ezáltal is élénküljenek turisztikai tartalomszolgáltatásaik.

 

A Békés Megyei Könyvtárban zajló eseményen Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere köszöntője után Szüts Etele, a Könyvtári Intézet igazgatója mondott megnyitóbeszédet.

A szakmai napon az OSZK-t Gerencsér Judit általános főigazgató-helyettes képviselte Az Országos Széchényi Könyvtár 21. századi kulturális turisztikai innovációi a jó gyakorlatok tükrében című szakmai előadásával. Gerencsér Judit bemutatta a kulturális turizmust és a könyvtárakat érintő trendeket, kihívásokat; röviden ismertette a nemzeti könyvtár történetét, szakmai tevékenységét, szolgáltatásait, legújabb innovációit; és részletesen bemutatta a szakmai hallgatóságnak az OSZK kulturális turizmus terén megvalósított jó gyakorlatait elsődlegesen az utóbbi évek tükrében.

Az előadás-sorozat végeztével a vendégek autóbuszos kiránduláson látogatást tehettek Szabadkígyósra, a Körös–Maros Nemzeti Park területén fekvő, országosan a legjelentősebbek közé tartozó Wenckheim-kastélyba.

A szakmai továbbképzés megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap Könyvtárak és Levéltárak Kollégiuma támogatta.