Szemelvények a középkori magyar egyháztörténetből – előadás-sorozat Zircen

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2013/05/02

A zirci Reguly Antal Műemlékkönyvtárban Szemelvények a középkori magyar egyháztörténetből címmel ingyenes előadás-sorozat indult.

Az egyházi intézmények, személyek a középkori Magyarország politikai, gazdasági, művelődési és oktatási életében egyaránt jelentős szerepet töltöttek be. Az ország keresztény hitre térítése elsősorban külföldről jött szerzetesek érdeme, közülük kerültek ki az első püspökök is. A kolostori hálózat erős királyi támogatással alakult ki, de mellette számos magánalapítás is történt. A világi egyházi szervezetet Szent István nyugat-európai mintára kezdte el kiépíteni, alapvető intézményeiben megfeleltetve a kánonjog egyetemes előírásainak. Később Szent László király fejlesztette tovább újabb püspökségek és káptalanok, székeskáptalanok, prépostságok megszervezésével. Kisebb változásokkal ez a rendszer szilárdult meg a 14. századra, Zsigmond korára.

Az előadás-sorozat ezt a középkori intézményrendszert kívánja bemutatni a téma avatott kutatóinak a laikusok számára is érthető nyelven történő, élvezetes előadásában.

Az előadások:

  • Április 26. 17 óra Koszta László: A bencés rend szerepe
  • Május 10. 17 óra Valter Ilona: Ciszterci apátságok kutatása, ásatása
  • Május 30. 17 óra Vida Beáta: A karthauziak magyarországi története.
  • Szeptember 6. 17 óra C. Tóth Norbert: Egyházi vezetők Zsigmond király korában
  • Október 11. 17 óra Fedeles Tamás: Kanonokokról a középkori Magyarországon