Különleges díjat kapott munkatársunk

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2024/05/10

 

Az OSZK ex librisekkel foglalkozó tudományos kutatója, Vasné dr. Tóth Kornélia nemzetközi díjjal tért haza Németországból.

Munkatársunk a német ex libris egyesület tagjaként részt vett a Deutsche Ex libris Gesellschaft (Német Ex libris Egyesület) 2024. április 25–28. között rendezett idei éves nemzetközi találkozóján. Itt került sor a német egyesület egykori elnökéről elnevezett Walter von Zur Westen-érem átadására, amelyet a Német Ex libris Egyesület adományoz az ex libris eszme nemzetközi terjesztése kapcsán végzett kiemelkedő tevékenységért évente egy olyan ember számára, aki az ex libris kutatása és szakirodalmi bemutatása terén hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt mutat fel.

Magyarország még nem szerepelt a díjazottak között, ezért nagy megtiszteltetés, hogy az idén munkatársunkat jutalmazták e rangos díjjal. Az indoklásban hangsúlyozták az OSZK tudományos kutatójaként, exlibrisológusként végzett ex libris szakírói tevékenységét, hazai és nemzetközi kutatásait, a témában írt könyveit és cikkeit, doktori értekezését és a Kisgrafika folyóirat szerkesztőjeként 12 éven át folytatott munkáját.

 

Vasné dr. Tóth Kornélia az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–történelem szakán diplomázott, amelyet PhD-képzés követett az ELTE Történettudományi Doktori Iskolában művelődéstörténet szakirányon. Az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtára tudományos munkatársaként 2008 óta foglalkozik ex librisekkel. Kutatási eredményeit eddig számos cikkben, tanulmányban, könyvben és katalógusban mutatta be.

Tudományos igénnyel dolgozza fel a nemzeti könyvtár ex libris állományát, amire alapozva indult el 2023-ban a Könyvjegytár című online tartalomszolgáltatás.

 

 

Gratulálunk a rangos nemzetközi elismeréshez!

 

Kapcsolódó tartalom:
Beszámoló az eseményről a Német Ex libris Egyesület honlapján