Lackfi János esete az 1167 szóval

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A projekt a „Családi Olvasás Éve” programsorozat részeként elsősorban a fiatalabb korosztály figyelmét igyekezett az olvasás és olvasottság fontosságára ráirányítani.

Ahogy az a legutóbbi olvasáskutatási eredményekből is kiderült, a mai fiatalok idejük jelentős részét internetezéssel töltik, a digitalizálódó világunkban egyre nagyobb szerepe van a high-tech készülékeknek, a szórakoztató tartalmaknak, és egyre kevésbé marad mindennapos tevékenység az olvasás. Éppen ezért az Országos Széchényi Könyvtár egy olyan akciót indított el, amellyel az olvasástól egyre inkább eltávolodó korosztályt kívánta megszólítani.

A „Közös költemény” ugyanis az interneten született meg: a játékban résztvevők a projekt weboldalán (http://www.kozoskoltemeny.hu) regisztrálhattak, tölthettek fel olyan magyar szavakat, amelyeket különösen kedvelnek, vagy egyszerűen érdemesnek tartanák arra, hogy bekerüljenek a közös költeménybe. A bátrabbak a már összegyűlt szavakból válogatva verseket is alkothattak.

Az alig több mint két hetes időszak alatt 1167 szó gyűlt össze a weboldalon, amelyen ez idő alatt 6804 oldalletöltés történt. A fiatalok új kommunikációs csatornák iránti nyitottságát igazolja, hogy a látogatók csaknem egy ötöde a Facebook valamelyik oldaláról érkezett. A játékosok végül 29 saját költeményt küldtek be a honlapra.

Az összeállt szóhalmazból Lackfi János költő kapott egy véletlenszerű válogatást, aki ugyanazon tíz szó felhasználásával mindjárt négy különböző költeményt is alkotott. Lackfi nem először vállalkozott arra, hogy a magyar nyelvvel, a szavakkal játsszon: saját honlapján úgy nevezett „Versgyár” rovatot hozott létre, ahol az olvasóival közösen ír verseket, de improvizált már sportműsorban, múzeumi programon, vagy éppen női magazin felkérésére.

A közös költeményeket ünnepélyes keretek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Fogadótermében mutatták be március 21-én, a játékban résztvevő önkéntes alkotók jelenlétében, akik közreműködésükért emléklapot, jelképes jutalmat, és egy külön erre az alkalomra megjelent, Lackfi János négy versét, és a játékosok költeményeiből készült válogatást tartalmazó kötetet vehettek át.

További információ:
Ládi László
projektmenedzser
Országos Széchényi Könyvtár
Web: http://www.oszk.hu
Telefon: (1) 224 3821
E-mail: ladi@oszk.hu

A beküldött szavakról:

Az 1167 összegyűlt szó között a leggyakrabban a „barátság” és a „szerelem”.
A beküldött szavak azonban a leggyakrabban teljesen különbözőek, hangzásukat, jelentésüket, eredetüket tekintve is. Öt nagyobb csoport alakítható ki közülük:

  • Legszebbnek tartott szavak – mint például: édesanya, barátság, érzelem, fény, lélek, magyar, szerelem
  • Szép hangzású szavak – mint például: meglebben, csivitel, elszenderül, fátyol, rengeteg, pallérozatlan
  • Archaikus szavak – mint például: árvalányhaj, csámborog, csappanytyú, kótyomfitty, leffentyű, toportyán
  • A mai kor szavai – mint például: napszemcsi, fészbuk, lájkol, kariaji, mutter, lúzer, késedelmi kamat, TAJ kártya, késedelmi kamat, patikuki
  • Extrém szavak – mint példádul: babapopsi, búvárszivattyú, fogaskerekű, frakcióvezető, porszívócső, receptor