A Magyar Grafika és Gáspár Ferenc: A Föld körül a MEK-ben

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2014/07/07

A Magyar Elektronikus Könyvtár fennállásának 20. és az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis elindulásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi előlappal jelent meg Gáspár Ferenc: A Föld körül című útleírásának hat kötete, illetve az 1920–1932 között kiadott Magyar grafika folyóirat.

Gáspár Ferenc az Osztrák–Magyar Monarchia tengerészetének hajóorvosaként az egész világot bejárta és élményeiről több, élvezetes stílusban megírt és gazdagon illusztrált könyvben számolt be az egzotikus tájak iránt érdeklődő korabeli olvasóközönségnek. A legteljesebb ezek közül a MEK-be most PDF és DjVu formátumban is felkerült, 1906–1908 között kiadott hatkötetes sorozat, melyből nemcsak Dél-Amerika, Ázsia, Afrika, Ausztrália tájait és népéletét ismerhetjük meg, hanem a vitorlás hadihajózás 19. század végén letűnt korszakát: a "tengerészet lovagkorát" is.

A Magyar Grafika, az alcíme szerint "a grafikai iparágak fejlesztését szolgáló folyóirat", a két világháború között előbb havonta, majd kéthavonta kiadott színvonalas könyvművészeti és nyomdatechnikai szaklap. Felelős szerkesztője Wanko Vilmos mesterszedő volt, szerzői és rajzolói között pedig olyan neves nyomdászokat, grafikusokat és írókat találunk, mint Kner Izidor és Kner Imre, Falk Zsigmond, Bortnyik Sándor, Kmetty János, Kassák Lajos, Benedek Marcell... Az 1932-ben megszűnt lap ugyancsak Magyar Grafika néven 1957-ben újraindult, jelenleg a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület adja ki. Ennek a digitális változatát 2004 óta szintén archiválja az EPA.