A magyar színjátszás rövid története

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/04/13

Most jelent meg munkatársunk, a Színháztörténeti Tárat vezető Sirató Ildikó könyve, amelyet a szerző április 22-én 16 órakor a Budapesti Nemzetközi Fesztiválon, a Holnap Kiadó sátránál dedikál.

A kötet fülszövegéből:

„Ez a kötet a magyar színjátszás történetét meséli el, úgy, ahogyan közös emlékezetünk őrzi, s egy kicsit tudományosan is, ahogyan a történészek emlékeznek. Kíváncsiak vagyunk ennek a művészeti ágnak és élvezetes közös játéknak a történetére, mai élményeink gyökereit keressük, s közben olyan sok minden eszünkbe jut… Ez benne a legizgalmasabb! Mert mindannyian megtapasztalhatjuk, amit a kutatók, a teatrológusok úgy fogalmaznak: a színjáték a legösszetettebb művészeti ág, s a színház egyúttal társadalmi fórum is. A színjáték és a színház a kultúránk része, személyes és közösségi életünk tükre. De hogy milyen utat járt be a magyar színészet és közönsége a 18. századtól máig, arra izgalmas nyomozás deríthet fényt. Titkok és összefüggések láncszemeibe kapaszkodva haladhatunk együtt, néha elkalandozva a régiektől a mai színészekig, előadásokig.

A színházat sokan szeretik, sokan művelik is. A játék, a színház művészete sokszínű, gazdag, mégis mindannyian érthetjük és szerethetjük, mert nekünk szól. A színjátszás múltjának tanúsága azzal a reménnyel tölthet el bennünket, hogy színházra és színjátékra a közeli s távoli jövőben, továbbra is szükségünk lesz.

A magyar színjátszás rövid története a Holnap Kiadó a magyar művészet és művelődéstörténet fejezeteivel foglalkozó ismeretterjesztő sorozatának részeként jelenik meg. Reméljük, hogy olvasóink értő közönségként, több ismerettel és nagyobb élvezettel találkoznak majd a színház izgalmas, szórakoztató, s esetenként katartikus alkotásaival és a színjátékok művészeivel, s akár a színházcsináláshoz is kedvet kapnak.”