Mikó Árpád könyvbemutatója könyvtárunkban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2023/10/20

 

2023. október 19-én mutatták be könyvtárunkban Mikó Árpád legújabb kötetét Régi magyar bibliofilek nyomában I–II. Tanulmányok a magyarországi reneszánsz könyvkultúra és miniatúrafestészet köréből, 15–17. század címmel. A téma és a kötetek szépsége az érdeklődők számán is megmutatkozott, hetven fő regisztrált a bemutatóra.

A vendégeket és a szerzőt Rózsa Dávid főigazgató köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy Mikó Árpád „szövegei a kritikus gondolkozás és a sokirányú megismerés óhajtásának lenyomatai.”

A szerző a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének igazgatója, az OSZK állandó olvasója és látogatója. A szerzővel Zsupán Edina, Farbaky Péter és Földesi Ferenc beszélgetett. A most megjelent, gazdagon illusztrált kettős kötet harminc tanulmánya arányosan elosztva mutatja be a magyarországi reneszánsz miniatúrafestészet és könyvkultúra történetének főbb mozzanatait. Egyik központi témája Mátyás király legendás könyvtára, a Bibliotheca Corviniana. Szerepel benne az uralkodói gyűjtemény több jelentős kódexe, betekinthetünk a könyvtár sorsának alakulásába, és tudományos kutatásának története is részletesen kibontakozik előttünk. A díszesen kifestett kéziratok, a Mátyás számára készült, dúsan aranyozott bőrkötések művészettörténeti kérdései és a kódexekhez kapcsolódó filológiai problémák egyaránt szerepelnek itt. A könyv második felében a hazai reneszánsz miniatúrafestészet és könyvkultúra Jagelló-kori és kora újkori történetének fontos művei kaptak helyet.  

A kötet a Bölcsészettudományi Kutatóközpont gondozásában jelent meg.