Nyilvánosan is elérhetővé és interaktívvá vált az OSZK webarchívuma

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2020/04/01

A szelektív webarchiválás munkafolyamata

 

2020 márciusától az OSZK webarchívuma nyilvánosan is elérhetővé és interaktívvá vált.

2019 végén a webarchiválási tesztprojekt keretében a nemzeti könyvtár már mintegy 250 ezer webhelyet, 35 terabájt összmennyiségű adatot mentett le.  A webarchívum azzal a céllal jött létre, hogy reprezentatív képet nyújtson az egy adott időszakban nyilvánosan elérhető, a magyar közönségnek szánt és a kulturális örökség részét képező online tartalomkínálatról, a hungaricumok körébe tartozó elektronikus anyagokról.  Az eltárolt fájlok és URL-címek száma megközelíti a 600 milliót.

A nemrégiben megújult oldalon a webarchívum és a projekt bemutatása mellett külön érhetők el tartalmak a felhasználók, a tartalomgazdák, a téma iránt érdeklődő szakemberek és az újságírók számára. Egy űrlapot kitöltve bárki javasolhatja mindazokat a magyar webhelyeknek, online információforrásoknak az aratását, amelyeket érdemesnek tart hosszú távon is megőrizni.

A „webaratás” jelenleg azokat szervereket érinti, ahonnan technikailag biztosítható a tartalom automatikus lementése, vagyis a gyűjtés során a könyvtár figyelembe veszi az adott webhely tulajdonosa által beállított korlátozásokat.

A magyar weboldalak tömeges mentésének lehetőségét az Országos Széchényi Könyvtár informatikai fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló 1605/2016. (XI. 8.) kormányhatározat alapján kidolgozott Országos Könyvtári Rendszer (OKR) fejlesztési programja biztosítja. 

Bővebben lásd blogposztunkban

További információ a sajtó képviselői számára: press@oszk.hu